Някои от тях вече ги има, а въвеждането на другите

...
Някои от тях вече ги има, а въвеждането на другите
Коментари Харесай

11 нови технологии за автомобилите

Някои от тях към този момент ги има, а въвеждането на другите е въпрос на напълно малко време.

Учените и специалистите предвиждат, че в идващите 5-10 години колите ще се трансформират повече, в сравнение с за последните 50. Движещите сили зад това са усъвършенстваната сигурност по пътищата, намаляването на нездравословните излъчвания и унищожаване част от напрежението от шофирането. Някои достижения ще бъдат обвързани с нараствания брой на електрически коли, само че най-голямо въздействие ще имат автоматизираните технологии и свързаността. Те ще трансформират цялото преживяване зад кормилото.

В интервала 2020-2025 година Euro NCAP ще стартира да тества редица нови технологии, като част от амбициозната си стратегия Vision Zero, която цели броят на починалите по пътищата да бъде редуциран до най-малко. От следващата година стартират проби на автоматизираното спешно ръководство, системите за наблюдаване на лидера и автоматизираните системи за спешно прекъсване, които работят на кръстовища и когато автомобилът дава на заден ход при излизане от парко място.



Дотогава тези технологии към този момент ще бъдат внедрени в най-новите модели, тъй като ще са нужни за приемане на 5 звезди за сигурност при краш тестванията на Euro NCAP, самопризнание, към което се стреми всеки главен производител на коли.

Автомобилите освен ще защищават хората от контузии - те ще могат да дават доста потребна информация в действително време. Например, ще може да поискате колата да ви откри ресторант и да ви резервира място за паркиране наоколо, а по-късно тя ще ви даде инструкции по какъв начин да стигнете до там. И в случай че колата се движи самостоятелно, даже ще проектира тримерен дигитален аватар, който да ви прави компания.

Вече над половината коли в света са свързани с интернет, а бъдещите транспортни средства също ще споделят между тях, както и с пътната инфраструктура, интелигентните кръстовища и умните улични лампи в мрежа, известна като Интернет на нещата. Колата ще може да употребява цялата информация, която се качва в интернет, с цел да ви предизвести авансово за възможни рискове или тапи по определения от вас маршрут.

По този мотив от английския уебсайт whatcar? направиха лист с 11-те нови технологии, които напълно скоро ще се появят в колите. Някои от тях даже към този момент ги има в някои модели и се оферират на някои пазари, други се тестват в бета версиите им, а до внедряването на трети остава доста малко време.


Виртуални странични огледала


Вместо огледала, две камери в профил на колата изпращат фрагменти онлайн до екрани в ъглите на таблото или на вратите. Те генерират по-малко звук и челно аеродинамично противодействие (много значимо за пробега не електромобилите), свеждат до най-малко " слепите зони " и обезпечават по-ясна панорама при неприятни метеорологични условия. Камерите автоматизирано трансформират посоката си при шофиране по автомагистрала, завиване и паркиране, а в случай че при съществуването на тъчскрийн лидерът може да зумира, с цел да види по-подробно области, които го интересуват. Lexus стана първият бранд, който употребява тази технология в края на 2018 година в първокласния си седан ES. Компанията обаче предлага тази технология единствено в Япония, тъй че за европейците първият допир бе с електрическия кросоувър Audi E-tron, който от юли стартира да предлага виртуалните огледала за порти като алтернатива. Те са общоприети за идния електрически градски автомобил Honda е, който идва при започване на 2020 година



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР