Някои от тях вече ги има, а въвеждането на другите ...

Някои от тях вече ги има, а въвеждането на другите

11 нови технологии за автомобилите

Някои от тях към този момент ги има, а въвеждането на другите е въпрос на напълно малко време.

Учените и специалистите прогнозират, че в следващите 5-10 години колите ще се трансформират повече, в сравнение с за финалните 50. Движещите сили зад това са подобрената сигурност по пътищата, намаляването на нездравословните излъчвания и унищожаване част от напрежението от шофирането. Някои достижения ще бъдат обвързани с нараствания брой на електрически коли, само че най-огромно въздействие ще имат автоматизираните технологии и свързаността. Те ще трансформират цялото преживяване зад волана.

В срока 2020-2025 година Euro NCAP ще стартира да тества редица нови технологии, като част от амбициозната си стратегия Vision Zero, която цели бройката на починалите по пътищата да бъде редуциран до най-малко. От следващата година стартират проби на автоматизираното спешно ръководство, системите за наблюдаване на лидера и автоматизираните системи за спешно прекъсване, които работят на кръстовища и когато автомобилът дава на заден ход при излизане от парко място.Дотогава тези технологии към този момент ще бъдат внедрени в най-новите модели, тъй като ще са нужни за приемане на 5 звезди за сигурност при краш тестванията на Euro NCAP, самопризнание, към което се стреми всеки главен производител на коли.

Автомобилите освен ще защищават хората от контузии-те ще могат да дават доста потребна информация в действително време. Например, ще може да поискате колата да ви откри ресторант и да ви резервира място за паркиране наоколо, а в следствие тя ще ви даде инструкции по какъв начин да стигнете до там. И в случай че колата се движи самостоятелно, даже ще проектира тримерен числен аватар, който да ви прави компания.

Вече над половината коли в света са обвързвани с интернет, а бъдещите транспортни средства също ще комуникират между тях, както и с пътната инфраструктура, интелигентните кръстовища и умните улични лампи в мрежа, прочута като Интернет на нещата. Колата ще може да употребява цялата информация, която се качва в интернет, с цел да ви предизвести авансово за възможни рискове или тапи по определения от вас маршрут.

По този мотив от английския уебсайт whatcar? създадоха опис с 11-те нови технологии, които напълно скоро ще се появят в колите. Някои от тях даже към този момент ги има в някои модели и се оферират на някои маркети, други се тестват в бета версиите им, а до внедряването на трети остава доста малко време.


Виртуални странични огледала


Вместо огледала, две камери в профил на колата изпращат фрагменти на живо до дисплеи в ъглите на таблото или на вратите. Те генерират по-малко звук и челно аеродинамично противодействие (много от значение за пробега не електромобилите), свеждат до най-малко " слепите зони " и обезпечават по-ясна панорама при неприятни метеорологични изисквания. Камерите автоматизирано трансформират посоката си при шофиране по автомагистрала, завиване и паркиране, а в случай че при съществуването на тъчскрийн лидерът може да зумира, с цел да види по-в детайли области, които го интересуват. Lexus стана първият бранд, който употребява тази технология в края на 2018 година в първокласния си седан ES. Компанията макар че оферира тази технология единствено в Япония, тъй че за европейците първият допир бе с електрическия кросоувър Audi E-tron, който от юли стартира да оферира виртуалните огледала за порти като алтернатива. Те са общоприети за идния електрически градски автомобил Honda е, който идва при започване на 2020 годинаИзточник: cross.bg