„Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си.

...
„Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си.
Коментари Харесай

Сандов: Някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си

„ Някои от ТЕЦ-овете у нас би трябвало да понижат работата си. Ще издадем наставления за това”, съобщи екоминистърът Борислав Сандов на брифинг в четвъртък.

Той заяви още, че е излязло решение на Европейския съд в Люксембург, съгласно което България е наказана за наднормени равнища и систематични нарушавания във връзка с серния диоксид в Югоизточен район. Решението е първо и установително, акцентира Сандов и изясни, че следва Европейска комисия да ревизира дали сме прекратили неприятните практики. В противоположен случай, добави министърът, Брюксел ще насочи нов иск към Европейския съд. Това пък ще докара до финансови наказания за страната ни и вероятно затваряне на " доста ТЕЦ-ове ".

Високите равнища на серен диоксид водят до здравословни проблеми на популацията, сигнализира министърът на околната среда и водите. По думите му не се касае единствено за ТЕЦ-ове в Гълъбово, а за целия Югоизточен район.

„ Топлоелектрическа централа „ Марица 3” в Димитровград редовно надвишава равнищата на серен диоксид, открити от измервателната станция. Някои от стойностите са минали алармения предел, което значи, че са 3 пъти над нормите, коеот предизвиква тежки последствия върху здравето на хората. Имаме информация, че сега на измерването инсталацията е работила на по-ниски обороти. Предприятието е поискало да работи в по-малък потенциал, само че отхвърляме, тъй като има наставления, които не са били изпълнени”, заяви Сандов.

Той разяснява и планувания за през днешния ден в София, само че след това анулиран митинг на служащите в ТЕЦ-а.

„ Моето персонално мнение, на човек, който е провел над 100 митинга, е следното: открих, че има нарушаване при организацията на митинга. Тръгнаха рейсове от Димитровград, само че откакто открих нарушаването, те се върнаха обратно”, съобщи екоминистърът и прикани служащите да насочат недоволството си към своя шеф.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР