Някои от най-добрите храни в света се сервират между две

...
Някои от най-добрите храни в света се сервират между две
Коментари Харесай

10 от най-вкусните сандвичи по света

Някои от най-хубавите храни в света се сервират сред две филии самун! Съгласни сте, нали!? Името си сандвичите носят от Джон Монтагю, 4-ти граф Сандвич (John Montagu, 4th Earl of Sandwich), макар че не той е техния основател. Говори се, че Монтагю обичал да играе карти и да яде този тип храна, тъй като по този начин можел по едно и също време да се храни и да играе, без да си омазва ръцете. Що се отнася до това къде са най-вкусните сандвичи по света, надали някой би се наел да отговори. Всяка страна има своя махленски сандвич, употребяван всекидневно от доста хора.

Ако мъчно бихме могли да дадем еднопосочен отговор на въпроса кой е най-вкусният сандвич в света, то сигурно знаем къде бихте могли да опитате най-скъпия. Това може да стане в лондонския ресторант „ Хонки Тонк “. Там оферират бургер за 1100 лири. Каймата за кюфтето е направена от 220 г говеждо от Кобе и 60 г австралийско еленово месо. Така се „ балансира наличието на мазнини “. В средата му се слага бри с черен трюфел, като сиренето основава „ течен джоб “.

Освен това в сандвича има канадски омар. Върху всичко това се слага бекон с кленов сироп, гарниран с хайвер от белуга и опушено на дърво позлатено патешко яйце. Хлебчето е подправено с японска мача – тип зелен чай на прахуляк. То е намазано с кремообразна майонеза и също е позлатено. Най-отгоре се залива със сос от манго и шампанско и се настъргва бял трюфел. Бургерът е с 2618 калории – повече от препоръчваното на ден количество за мъж.

Ако към момента не сте огладнели, то вижте галерията с нашите 10 оферти за най-вкусни сандвичи в света. Бон апети!

1. Choripán, Аржентина

Чорипан е апетитен аржентински сандвич с чоризо и наденички. Поднася се върху хрупкава питка, сос чимичури и пържено яйце от горната страна.

2. Bánh mì, Виетнам

Банх ми е названието на виетнамска франзела, която се прави от пшеница и ориз, брашно. Освен това е името на известен сандвич, която се сервира във франзелата. Той съдържа пържено свинско месо и свежи зеленчуци, овкусени с кориандър и халапеньо (вид люта чушка).

3. Katsu sando, Япония

Кацу сандо е японски сандвич и съставлява печено месо върху бял самун, полято с майонеза и горчица.

4. Croque monsieur, Франция

Croque Monsieur – сандвич c шунка и настърган кашкавал, изгорял на фурна. Модернизираната му версия има сос бешамел и и върху сандвича, което го прави даже по-вкусен. Произходът на името е незнаен, само че се появява за първи път в парижко кафене през 1910 година Съществува и друга версия на сандвича, наречена Croque Madame, която е с пържено яйце.

5. Francesinha, Португалия

Типичен за бързото хранене в Португалия е сандвич с шунка или пушена свинска наденица, щедро залети с топено сирене и доматен сос. Сервира се с пържени картофи.

6. Cuban Sandwich, Флорида

Сандвичът Кубано е една същинска легенда. Рецептата му е пренесена от Куба в Маями, Флорида. Хлебчето за сандвича се подготвя с мехлем, намазано е щедро с масло и е покрито с карамелизирана шунка. Другите съставки са: мариновано свинско, швейцарско сирене, горчица и кисели краставички. Сандвичът се запича в тостер, вид преса, с който се притиска.

7. Leberkäse, Австрия и южна Германия

Буквално преведено, името на месния деликатес значи „ сирене от черен дроб “. Еднакво апетитен е и леден, и топъл. Кулинарните хроникьори настояват, че леберкезът датира някъде от средата на 18 век. В сандвич той се поставя в кръгло хлебче, дружно с горчица.

8. Shucо, Гватемала

Този сандвич може да опитате в Гватемала, а неговите съставки са нарязани на кръгчета наденички, гуакамоле, зеле, майонеза, кетчуп и горчица.

9. Vada pav, Индия

Вада пав е индийско ядене от типа „ стрийт фууд “, което може да се опише като лют вегетариански бургер. Представлява две картофени кюфтенца, притиснати в питка. Обикновено се предлага с индийска лютеница (сос чътни). В някои разновидности питката е сменена от самоса.

10. Zapiekanka, Полша

Този сандвич идва от Полша, където е извънредно известна храна на улицата. Прави се с половин франзела, гарнирана с гъби, сирене, нарязан лук, шунка или различен тип месо и чушки. Изпича се в пещ, до момента в който сиренето се разтопи върху франзелата и тя стане хрупкава. След изпичане може да се добави кетчуп и горчица.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР