Призив за преосмисляне, тъй като визите за болногледачи сега съставляват две трети от тези в схемата за здравеопазване и грижи

...
Някои критици призоваха за прекратяване на схемата за болногледачи.Тори, депутат
Коментари Харесай

Някои критици призоваха за прекратяване на схемата за болногледачи.

Тори, депутат Джонатан Гулис каза пред Sky News: „Призовахме за затваряне на този маршрут, защото... има 30 000 студенти по BTech в здравеопазването и социалните грижи, над един милион безработни и 700 00 на обезщетения за болест, които искат да се върнат на работа.< /p>

„Ние вярваме, че можете да се обучавате на работното място в този сектор и зависи от бизнеса също да инвестира – било то заплати, до подобрени условия, за да направим тази индустрия по-привлекателна. „

Но тези, които управляват домове за възрастни хора, казват, че набирането в чужбина е от съществено значение.

Сам Монаган, главен изпълнителен директор на Methodist Homes (MHA) – един от най-големите доставчици на благотворителни грижи в страната – каза, че това би създало реални трудности в сектора.

„Без набиране на персонал в чужбина, свободните работни места ще продължат да бъдат незаети, качеството на грижите и подкрепата за уязвимите хора ще пострада и домовете за грижи може да се наложи отново да затворят своите врати за нови жители“, каза той.

Кризата със свободните работни места продължава въпреки стремежа за набиране на персонал в чужбина

Последните данни от индустрията Skills for Care показват, че свободните работни места все още са много.

Имаше повече от 150 000 свободни работни места в сектора на социалните грижи за възрастни в Англия през годината, приключваща на март 2023 г., което се равнява на 8,5% от незаетите позиции.

Това беше подобрение спрямо 9,2% незаети позиции в предходната година, въпреки общото търсене на работни места, нараснало от 1,78 милиона на 1,79 милиона през същия период.

Въпреки това, в момента в сектора работят по-малко работници, отколкото през последната година преди пандемията.

< p>През годината, приключваща на март 2020 г., имаше 1,64 милиона наети болногледачи в цяла Англия със 111 000 (6,3%) свободни работни места.

Последните данни за наетите болногледачи са 1,635 милиона, докато през същия период търсенето на работниците са нараснали.

Ръстът на визите за международни работници е отразен в тези данни, с увеличение на международните служители от 10 000 през 2020/21 на 70 000 през 2022/23.

Д-р Питър Уилям Уолш, старши изследовател в Обсерваторията за миграцията към Оксфордския университет, каза пред Sky News, че този начин на набиране на персонал не е добро дългосрочно решение на кризата.

Той каза: „Търсене за чужбина работниците, които се грижат за грижите, се насочват до голяма степен поради трудностите с финансирането в сектора.

„Секторът за грижи е недостатъчно финансиран от правителството и работниците са в лоши условия, така че обикновено срещат трудности при привличането на местни работници.

„Това голямо увеличение ще помогне за облекчаване на трудностите при наемане на персонал в краткосрочен план, но, разбира се, не засяга справянето с основните причини и условия, които водят до недостиг на работа.“

Визата за квалифициран работник сега е основният имиграционен маршрут за мигранти от цял ​​свят, за да работят в Обединеното кралство.

Тя е предназначена да насочва имиграция, за да запълни недостига на специфични умения, като позволи на хората да дойдат или да останат в Обединеното кралство, за да вършат подходяща работа при одобрен работодател.

Те продължават пет години, след което може да се подаде заявление за удължаване на визата.

Визите за здравеопазване и грижи са вид виза за квалифициран работник, която обхваща лекари, медицински сестри и други здравни специалисти. Правителството добави възрастни здравни работници към списъка с отговарящи на условията работни места в здравеопазването и грижите през 2021 г., последвано от всички други грижовни работници през февруари 2022 г.

Плаща си повече да бъдеш опаковчик в склад, отколкото болногледач

Един от основните проблеми, пред които е изправен секторът на грижите, са ниските заплати, които възпират работниците да заемат работа, където други еднакво или по-добре платени работни места са лесно достъпни.

Това са публично финансирани роли . Във Великобритания местните власти финансират социалните грижи чрез комбинация от безвъзмездни средства от централното правителство и данъчно облагане, както и известно финансиране от NHS.

И докато правителството улесни международното набиране на персонал, проблемът с ниското заплащане в сектора не е разгледано.

Работата като служител по контрола върху паркирането или като опаковчик в склад например плаща по-високи заплати от работата по грижите.

Г-н Монаган е съгласен, че финансирането и заплащането са проблеми за сектора.

Той каза: „В MHA искаме да можем да плащаме повече на нашите болногледачи, за да помагаме при набирането на персонал. Но без допълнително финансиране не сме в състояние да увеличим заплатите на нивото на здравните асистенти на NHS.

„Ние плащаме поне реалната работна заплата, но не можем да си позволим да я увеличим, освен ако финансирането ни от местните власти не се увеличи.

„За много много години финансирането на социалните грижи беше намалено. Съветите не бяха финансирани от години, което означава, че не могат да плащат на доставчиците на домове за грижи истинската цена на грижите.

„Това, което също трябва да се направи, е за правителството да разработи план за работната сила за социални грижи. Има план за работната сила на NHS, но в него не се споменава секторът на грижите."

Проблеми с експлоатацията

Освен проблемите около заплащането, нарастват опасенията относно условията на труд и потенциала експлоатация на работници мигранти.

Ръководителят на отдела за социални грижи на UNISON Гавин Едуардс каза пред Sky News, че съобщенията за експлоатирани уязвими служители са „широко разпространени и нарастват“.

Той каза: „Обслужващите работници са често попадащи в капана на неадекватни жилища, плащали ниски заплати за прекалено дълги часове и заключени в несправедливи договори. Мнозина са платили огромни хонорари, за да поемат работа в Обединеното кралство.

„Те може да не са в състояние да напуснат място, дори когато не са на смяна или им е казано да върнат огромни суми на компанията, когато изразят притеснения относно техните условия на труд или качеството на услугата. Понякога това е подкрепено със заплахи за депортиране."

Освен това има признаци, че самата визова система може да бъде експлоатирана.

A Sky Новинарско разследване разговаря с една жена от Нигерия, която е пътувала с виза за болногледач от Нигерия, само за да установи, че работата, за която е пътувала, не съществува.

Говорител на вътрешното министерство каза: „Обществеността с право очаква да контролираме нашите граници и оставаме ангажирани с намаляването на нетната миграция с течение на времето, като същевременно гарантираме, че притежаваме уменията, от които се нуждае нашата икономика и обществени услуги.

„Имаме стабилни мерки за предотвратяване на злоупотреба с нашата имиграционна система и винаги ще предприемаме решителни действия, ако работодателите нарушат правилата, включително чрез отнемане на лицензи за спонсори, когато е необходимо."

Екипът е звено с много умения, посветено на осигуряването на прозрачна журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разкажем истории, базирани на данни. Ние комбинираме традиционни умения за докладване с усъвършенстван анализ на сателитни изображения, социални медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно разказване на истории ние се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР