Някои жители на сирийската столица Дамаск могат да се радват

...
Някои жители на сирийската столица Дамаск могат да се радват
Коментари Харесай

Животът се нормализира за някои жители на Дамаск след края на бойните действия

Някои поданици на сирийската столица Дамаск могат да се радват на сходство на естествен живот след края на боевете в региона през май. В руините на разрушените и безлюдни градове в близост обаче обстановката е доста друга, съобщи Българска телеграфна агенция.

Централен Дамаск беше удържан от държавното управление по време на цялата война и понесе доста по-малко вреди, в сравнение с регионите, следени от опозицията, което е удостоверение за огромната разлика в огневата мощност на двете страни.

Части от региона Източна Гута в покрайнините на Дамаск бяха безусловно изравнени със земята по време на държавната атака тази пролет за неговото отвоюване от бунтовниците.

Когато съпротивата на Източна Гута беше сломена, десетки хиляди локални поданици, бойци и цивилни, избраха да изоставен региона по филантропичен кулоар към следените от опозицията зони в Северна Сирия, вместо да останат под ръководството на държавното управление. Някои обаче взеха решение да останат.

Рискът да бъдеш изумен от патрони и артилерийски обстрел наоколо до столицата в този момент изчезна, само че изискванията в централен Дамаск, със спокойния му нощен живот и оживения бизнес регион, наподобяват цялостна диаметралност на тежките условия в Източна Гута.

Президентът Башар Асад дължи военния си триумф значително на Русия, която се намеси в спора на негова страна през 2015 година и чийто бойци в този момент са нормална панорама в следените от държавното управление региони.

Дори по време на боевете жителите на Дамаск излизаха вечер, с цел да се нахранят, да пийнат и да потанцуват, само че това лято питейните заведения и заведенията за хранене в Стария град бяха доста по-оживени.

" По време на войната, когато падаха бомби, минаваха цели дни без клиенти, само че в никакъв случай не сме спирали работа ", сподели Дана, 24-годишна барманка, смесвайки коктейл " Синя луна " в шейкър.

Бизнесът на бръснарниците върви добре, а кафенета изпълват павираните улици на Стария град във вечерите през уикенда.

Това бе първото лято в Дамаск от 2011 година без да се чува тътнеж на сражения. На женитба в покрайнините на града наместо това шумът идва от студентска рок тайфа, наречена Кибрит - с барабанист, двама китаристи и артист.

Младоженецът е носен на плещи от другари и родственици, а хората в близост приветстват. Той носи булката на ръце, а бялата й рокля се развява откъм гърба.

Развалини и руини

Само на няколко километра, в град Дума, Източна Гута, разрушенията са на всички места. В една, надупчена от патрони постройка, млад мъж на петия етаж събира парчета от балкона, подготвяйки още веднъж жилището за живеене.

Цели улици наподобяват разрушени. В една от най-големите лечебни заведения в региона, където артилерийски снаряди са пробили огромни дупки в стените, лекарите към момента работят в мазето.

Жена върху легло, с малко момче на ръце, се мръщи до момента в който чака лекаря за инжекция. По опустошените улици малко момче бута количка за продажба на царевица сред разрушените здания.

Боевете в Дума стихнаха преди няколко месеца, всякакво съществено възобновяване може да се окаже доста надалеч напред във времето.

Сирия не може да си разреши огромна стратегия за жилищно строителство. Най-близките й съдружници - Русия и Иран - е малко евентуално да платят разноските.

Западните страни няма да вложат нищо, в случай че няма политически преход.

В квартал Ал Халидия в Хомс, отвоюван от държавното управление през 2013 година, е очевидно, че възобновяване върви с мудни темпове. По-голяма част от него е град фантом, обезлюден и затворен от армията.

В един регион момчета играят футбол до здания, които са толкоз разнебитени от бомбите, че таваните и подовете висят съвсем едни до други. Вратата им е направена от два ръждясали петролни варела, със забити в тях прътове, а опъната сред тях жица служи за напречна греда.

" Покритият пазар в миналото беше оживено място, само че в този момент доста малко хора идват в този регион ", сподели Абу Фарес, притежател на магазин в Стария град на Хомс.

Дори измежду младежите, наслаждаващи се на нощния живот в Дамаск, предизвикването на идното дълго и постепенно икономическо възобновяване значи, че доста от тях мислят да заминат.

" Харесвам си работата. Харесват ми питейните заведения и нощния живот тук. Но в края на краищата бих желала да напусна Сирия. Не виждам бъдеще тук ", сподели 30-годишната собственичка на бар Раша.

" Когато тук се водеше война и всеки ден падаха бомби, не съм си и помисляла да отпътува. Но в този момент, да ", съобщи тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР