Някои хранителни експерти вярват, че човешкият хранителен тракт е пригоден

...
Някои хранителни експерти вярват, че човешкият хранителен тракт е пригоден
Коментари Харесай

Какво можем да научим за храненето от първобитните племена

Някои хранителни специалисти имат вяра, че човешкият хранителен тракт е приспособен за напълно растителна диета. Плоските кътници и структурата на червата са техният главен мотив.

Други са на мнение, че предците ни са ни задължили да сме месояден тип, защото дълги епохи сме похапвали животни и тази податливост към този момент е генетична.

Истината, в случай че въобще съществува такава, е някъде по средата, споделят от New York Times.

Те цитират проучване на питателните привички на незасегнати от индустриализацията и капитализма нации, които към момента живеят по този начин, както преди 500 години.

Това, което прави най-силно усещане при тях е, че те съвсем не страдат от хронични болести, рак, сърдечни заболявания и като цяло са много по-здрави от средностатистическия офисен служащ.

Напротив, сърдечният темп даже на по-възрастните хора от третия свят е като на младеж.

Учените отдават това здраво здраве най-много на диетата на тези нации.

Те не употребяват захар, като се изключи редките случаи, в които имат достъп до мед.

Менюто на множеството първобитни племена е формирано главно от сурови плодове, зеленчуци и ядки. Над 80% от калориите на тези хора идват точно от растения.

Те употребяват доста, доста повече фибри от хората в развитите страни и не ядат нищо модифицирано или пакетирано.

Месото е необичайност, само че при племената, където има повече месодайни животни, разлики в здравето им спрямо напълно растителноядни племена няма.

Тоест, елиминирането на месото не е нужна причина за напълно здраве. Разнообразието в диетата и прясната храна са несравнимо по-значителни.

Друга съществена причина за неповторимото здраве на тези нации е придвижването. Изчислено е, че хората в третия свят вървят приблизително по 8 километра дневно.

А пък ние се мъчим да задоволим 5000 крачки в някое фитнес приложение.

Комбинацията от придвижването и напълно чистата храна основава извънредно мощен и бърз метаболизъм, който наподобява е ваксиниран от типичните за западния свят заболявания като диабет и рак.

И единствено още един факт - тези нации съвсем не страдат от психически проблеми. Дали повода е в храната, или в по-здравословния обществен живот - няма по какъв начин да знаем. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР