Някои хора, без значение какво правят, просто не могат да

...
Някои хора, без значение какво правят, просто не могат да
Коментари Харесай

Нощни птици? Идентифицираха мутация в ген, който вероятно държи хората будни по цяла нощ

Някои хора, без значение какво вършат, просто не могат да заспят в точния момент – и не се усещат отпочинали, в случай че не станат доста по-късно от множеството от нас. Тези нощни птици могат да имат обща форма на бодърствуване, наречена „ Разстройство на отсрочената фаза на съня “ (DSPD), което проучванията допускат, че е най-малко частично наследствено.

Сега откриватели от университета „ Рокфелер “ и техните сътрудници откриха генетична разновидност, която може да изясни за какво това положение от време на време се развива в някои фамилии. И това би могло да обясни механизма, който предизвиква тези постоянно неуместни схеми на сън.

Разбира се, DSPD не е проблем за всеки, който го има: в случай че работите като барман или музикант, в никакъв случай не бихте могли да потърсите диагноза или лекуване, споделя авторката на проучването Алина Патке, откривател на съня в „ Рокфелер “. Самата тя се разпознава като нощна птица, само че няма разновидността. За останалите, студенти или хора работещи от девет до пет в офиса, положението може да бъде измъчващо.

Новото проучване е фокусирано върху 46-годишна жена с проблеми със съня през целия й живот. „ Обикновено тя ляга в 2 или 3, от време на време по-късно от 5 или 6 сутринта, “ споделя Патке.

Жената живяла под наблюдаване в продължение на 18 дни в стая без часовници или прозорци. Оказало се, че тя освен създава мелатонин, хормона индуциращ съня, пет до седем часа по-късно, в сравнение с елементарен човек в сходни предходни проучвания, само че сънят й е необичайно фрагментиран, от време на време приближаващ на къси дрямки.

Когато екипът проучва нейната ДНК, открива разновидност в ген, наименуван Cry1, който също е разполагаем в членовете на фамилията й, които оповестяват за проблеми със съня. Този ген кодира протеин, за който е известно, че потиска действието на главните циркадни протеини CLOCK и BMAL, които задействат огромно многообразие от гени – в това число някои свързани с бодрост – денем. Мутацията изтрива част от Cry1 гена, който кодира опашката на протеина, което я прави още по-ефективна при угнетяване на CLOCK и BMAL. Екипът е прегледал генетична база данни и разкрил 39 души с разновидността. Повечето от тях също са имали релативно късно време за спане и пробуждане.

Даниел Крипки, психиатър, професор в Калифорнийския университет в Сан Диего, който не е взел участие в работата, показва, че изследвания, които сканират огромни групи хора провеждани преди този момент, не са разкрили връзка сред тази разновидност и DSPD – разстройството. Все отново, споделя той, новото изследване показва безапелационни доказателства, че фактически разновидността може да се окаже причина за някои случаи на разстройство.

Интересното е, че екипът на Патке е разкрил двама души, които са имали разновидността, само че не са докладвали за проблеми със съня. И двамата имат работа, която изисква от тях ранно ставане заран. Така че, даже и да сте нощни птици, може би положителният режим и други привички, биха разрешили да се чувствате добре рано заран.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР