Някои евакуации поради горски пожари приключват в Британска Колумбия, но пожарът заплашва общността по-далеч на север

...
Ситуацията с горските пожари показа известно подобрение в Британска Колумбия,
Коментари Харесай

Ситуацията с горските пожари показа известно подобрение в Британска Колумбия, като на повече хора е разрешено да се върнат в своите домове през уикенда, но пожарите продължават да застрашават общностите в северозападните територии на Канада

От JIM MORRIS Associated Press, 27 август 2023 г., 18:55

ВАНКУВЪР, Британска Колумбия -- Ситуацията с горските пожари показа известно подобрение в Британска Колумбия в неделя, като на повече хора беше позволено да се завърнат у дома, но пожарите продължиха да застрашават общностите по-далеч на север в Северозападните територии на Канада.

Горещите температури и ветровете, които се очаква да пориви до 40 км/ч (25 мили/ч), раздухаха пламъци около град Хей Ривър в Северозападните територии, на южния бряг на Голямото робско езеро.

Пожарът, който е изгорял на 4000 квадратни километра (1544 квадратни мили), е бил на около километър (една миля) западно от летището на града и на 1,5 километра (една миля) от центъра на града.

„Тези условия подкрепят потенциала за сериозна пожарна активност“, каза в телефонно интервю Майк Уестуик, служител по пожарна информация към правителството на Северозападните територии. „Имаме голям екип от пожарникари на място, които правят всичко възможно, за да предотвратят този случай.“

В събота огънят унищожи две кабини и туристическо ремарке близо до брега на Голямото робско езеро.

Над 200 души се бореха с огъня заедно с 10 хеликоптера, 21 единици тежко оборудване и въздушни цистерни.

Около 240 горски пожара горяха в северната територия на Канада. До момента са засегнати 296 678 хектара (733 107 акра).

Канада е свидетел на рекорден брой горски пожари тази година и техният задушаващ дим понякога достига до Съединените щати.

Пожарникарите също продължават да се борят с пламъка близо столицата на Северозападните територии Йелоунайф.Този пожар е изгорил над 1670 квадратни километра (645 квадратни мили), но пожарникарите са го задържали на 15 километра (девет мили) северозападно от границите на града поне седмица и половина. Пожарът наложи евакуацията на почти всички от 20 000 жители на града.

„Екипът върши наистина добра работа на място, за да намали тези рискове и да подкрепи безопасно връщане възможно най-скоро“, каза Уестуик.

На юг, Британска Колумбия съобщи за 370 активни пожара, включително 12, определени като „забележителни горски пожари″ което означава, че са много видими или представляват заплаха за обществената безопасност.

Дона Макферсън, служител по информация за пожари в Координационния център за диви пожари на Британска Колумбия, каза, че провинцията все още усеща ефектите от температури над нормалните и вероятността от светкавици.

„Все още не е свършило за нас с нищо“, каза тя. „Беше наистина дълъг сезон на пожарите и все още имаме да работим, преди да свърши.“

Службата за диви пожари на Британска Колумбия каза, че пожарната в Западен Келоуна се връща към ``нормални ежедневни операции″ 10 дни след като бързо развиващ се горски пожар принуди хиляди да напуснат този град и продължи да унищожи повече от 170 домове в района.

На допълнителни 1800 души беше разрешено да се върнат по домовете си в този район този уикенд, тъй като заповедите за евакуация в общности от двете страни на езерото Оканаган бяха отменени. Централният център за спешни операции в Оканаган каза, че заповедите за евакуация все още са в сила за 1588 имота в Западна Келоуна и 1114 в селските райони на регионалния окръг, както и в земите на първата нация от Западния бряг.

Горският пожар в McDougall Creek, отговорен за голяма част от разрушенията в района на Западна Келоуна, все още изгоря извън контрол над 123 квадратни километра (47 квадратни мили).

Пожар с площ от 430 квадратни километра (166 квадратни мили) в района на Шусуап е унищожил повече от 130 сгради и е нанесъл щети на около 40 други.

Макферсън каза, че съкращаването на дните с наближаването на есента обикновено означава по-хладно време, но температурите остават високи в цялата провинция.

„Навсякъде е по-топло, отколкото обикновено е по това време на годината, ”, каза тя.

Провинциалната седемдневна прогноза предвижда дъжд да започне във вторник и да продължи до уикенда.

Но Макферсън каза: „От наша гледна точка ние все още търсим огън в пр.н.е. за известно време.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР