Някога сгушена сред плетеница от улички в град Мосимбоа да

...
Някога сгушена сред плетеница от улички в град Мосимбоа да
Коментари Харесай

Ислямистка заплаха е надвиснала над Северен Мозамбик

Някога сгушена измежду плетеница от улички в град Мосимбоа да Прая, в най-северната част на Мозамбик, джамията Нандуадуа към този момент е единствено куп отломки. Няколко забулени дами форсират крачка, да са я подминат, без да я погледнат.

"Това беше джамията на нарушителите ", декларира пред останките от постройката един от съседите й в квартала, Усен Амис. "Джамията на тези, които имат сърце от камък ".
Правителството в Мапуто подреди разрушаването й през октомври след нахлуване с доста жертви, приписвано на група радикални млади мюсюлмани, които били намерили леговище в нея
Тази първа джихадистка интервенция отекна като гръм в страна, обхваната от финансова рецесия и към момента изпитваща последствията от продължителната революция. Дотогава Мозамбик не присъстваше на нито една карта на джихадистката опасност.

В обитаемата най-вече с мюсюлмани северна част на страната нападението провокира страхове, които не престават да бъдат подхранвани от нови въоръжени конфликти и серия мистериозни отвличания.
Джихадисткото нахлуване се стоварва върху Мосимбоа да Прая и нейните 40 000 поданици през нощта на 4 против 5 октомври 2017 година.
"Към 3 ч. сутринта чухме крясъци и изстрели. Сметнахме го за обикновено, тъй като беше празничен ден ", си спомня един от жителите, Жума Туайбо. "Но бързо се разбра, че младежите от джамията са в основата на тези произшествия. Тогава избягахме да се скрием в близките села ".

Десетки въоръжени "младежи " ( "ал шабаб " на арабски) завладяват с взлом полицейския сектор, казармата и поста на горските рейнджъри. За няколко часа стават господари на целия град.
"Изненадаха ни ", признава представител на локалната власт, поискал анонимност. "Трьбваха ни два дни на боеве и идване на подкрепления от цялата област, с цел да прогоним бандитите от града ", споделя той.
Равносметката от тези събития е тежка. Убити са двама служители на реда, квартален кмет и 14 "нападатели ".
Властите заобикалят да загатват за тероризъм. Те приказват за "група ", чиято цел е "да унищожи открития ред ", която обаче, твърдят те, няма нищо общо с тези "ал шабаб ", които тероризират Сомалия с огромни атентати.

След отминаването на шока държавното управление реагира бързо.
За няколко седмици над 300 мюсюлмани са задържани и доста джамии са затворени. Президентът Филипе Нюси също така уволнява шефовете на армията и разследващите служби, отговорни, че не са вдигнали паника.

В Мосимбоа да Прая обаче, всички са знаели за зараждането на коренно ядро в локалната мюсюлманска общественост.
"Това стартира преди три години. Петдесетина младежи ни споделяха, че не сме същински мюсюлмани ", сподели Юсен Амис, преподавател в учебно заведение за корана. "Някои от тях бяха научили тези неща в Сомалия. Те започнаха да основават проблеми откакто се върнаха оттова ", съобщи той.

На почитателите си те заповядват повече да не пращат децата си на учебно заведение, да не гласоподават и да не се подчиняват на управляващите.
"Те последваха образеца на фундаменталистите от други страни ", съобщи със страдание един от религиозните водачи в града, Амади Мбони.
"Ние го знаехме и информирахме управляващите за заплахата. Но не можаме да попречим доста от децата и внуците ни да се причислят към тях ", продължава Мбони.
В Мозамбик публично има 17 % мюсюлмани, съвсем два пъти повече съгласно водачите на тяхната общественост. Партията "Фрелимо ", която ръководи страната от началото на независимостта, се хвали с съвършеното им общуване с другите религии.

Но северната част на Мозамбик като цяло беше подмината от икономическия напредък през първото десетилетие на 21 век. И популацията й се притеснява, че ще получи единствено капки от дъжда от петролни долари, предстоящи от находищата на природен газ в Палма, на север от Мосимбоа да Прая.
В тази конюнктура радикалните изказвания на "аш шабаб " срещнаха доста деликатни слушатели. "Това е зона с огромно мюсюлманско въздействие, където държавната власт е слаба ", обобщава медийният магнат и опозиционен коментатор Фернанду Лима.

С изключение на двойка бронетранспортьори, паркирани демонстративно пред централата на полицията, Мосимбоа да Прая се е върнала към естествения си живот.
"Ситуацията е спокойна и под надзор ", акцентира районният представител на полицията Аугущу Гута.
"Животът се върна към естественото, още веднъж изпълняваме отговорностите си ", съобщи със удовлетворение кметът Фернанду Невиш. "Тези хора използваха исляма, с цел да ни разделят, само че няма да съумеят ", акцентира той.
Постовете на силите на реда са изчезнали и стотици поданици на Мосимбоа да Прая се стекоха за годишния празник на града на 7 март. Но предизвестията на полицията към пътуващите описват напълно друга история.

Властите отхвърлят да оповестят каквито и да било детайлности за броя или активността на "аш шабаб ". Но съгласно доста свидетелства те са отстъпили в гъстите гори на района, откъдето не престават да основават проблеми.

Едва предходната седмица те нападнаха селището Шитоло. Един човек беше погубен и бяха запалени жилища, съгласно държавното радио.
"След нападенията не вървя в другите селища, единствено армията върви там ", признава Амис Умар, водач на Келиман, намиращо се на петнайсетина километра от Мосимбоа.
"Хората към този момент нямат достъп до нивите си, популацията остана без храна ", декларира със страдание седемсетгодишният Умар. "През октомври жена от селището беше отвлечена от равнищата си дружно с племенника си. Освен това заловиха един мъж и му отрязаха главата ".

По улиците на Мосимбоа да Прая се чуват голям брой сходни разкази за отвличания, приписвани на "аш шабаб ".
Броят им към момента е надалеч от този на отвличанията в промишлен мащаб, които употребява ислямистката група "Боко харам " в Нигерия, само че методите им на деяние мощно си наподобяват.
"Това се случи на 1 януари ", споделя Момади Мфаум. "Бях на равнищата със брачната половинка си, когато видях в гората въоръжени мъже. Побегнахме, само че жена ми беше хваната. Други дами, които съумяха да избягат, ми описаха, че тя е била омъжена принудително за различен ", прибавя безутешният брачен партньор.

Властите настояват, че "не са осведомени за случаи на изчезнали хора ".

"Регионът е сигурен ", повтаря локалният представител. "Но тези "бандити " не са просто младежи, които са гледали касети с ислямистка агитация ", прибавя въпреки всичко той. "Не знаем кой ги управлява, кой ги въоръжава, какви връзки имат с чужбина, тъй че би трябвало да запазим изключителна зоркост ", пирзнава той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР