Някога пръстите на краката на човека са имали важно значение

...
Някога пръстите на краката на човека са имали важно значение
Коментари Харесай

За какво ни трябва малкият пръст? Ще останете изненадани

Някога пръстите на краката на индивида са имали значимо значение за оцеляването. Те са им помагали да се катерят сполучливо по дърветата, с цел да оцеляват или да търсят храна. В днешно време обръщаме внимание на пръстите главно, в случай че ги ударим (защото е дота болезнено) или в случай че решим да носим отворени обувки.

Все отново, те са значим орган, които оказва помощ при придвижване, защото придава баланс, отмереност на натоварването и двигателна сила.

В експеримент, извършен през 2009 година, откриватели тестват успеваемостта на другите дължини на пръстите на краката при хората. Установяват, че хората с по-дълги пръсти изразходват доста повече сила при придвижване и изключително при бягане, което допуска преимущество за тези с по-късите пръсти.

Друго проучване установява обаче, че професионалните спринтьори са склонни да имат по-дълги пръсти на краката, вследствие на което имат малко преимущество в скоростта, въпреки и в подмяна на доста повече изразходвана сила.

И даже най-малкият пръст, прочут още като кутре, който видимо наподобява като кандидата за най-безсмислен придатък на човешкото тяло, има своята значима работа, която прави и доста добре. Целта му е да обезпечи баланс и задвижване, безапелационни са експертите.

Докато човек прави крачка, стъпалото се придвижва от латерално към медиално при една естествена биомеханика. Кокалчето на дребния пръста на крайници играе по-важна роля от тази на част от съседите му. Защото три са главните точки на опора - кокалчето на палеца, кокалчето на дребния пръст и петата, пише IFL Science, цитира lifestyle. И в случай че ако премахнем и една част от тази " система ", губим баланс.

Има хора, които се раждат без пръсти или ги губят в хода на живота - заради болест или акцидент, и се приспособят да вървят и без тях. Това обаче постоянно води до смяна в походката или даже рухване поради дисбаланс.

Така че, пръстите на краката, и в частност дребното пръстче, имат в действителност значима функционалност за всички нас. И несъмнено би трябвало да им бъдем признателни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР