Някога питали ли сте се къде точно отива вашият глас

...
Някога питали ли сте се къде точно отива вашият глас
Коментари Харесай

Колко гласа стоят зад един мандат?


Някога питали ли сте се къде тъкмо отива вашият глас и по какъв начин действително подадените гласове се трансформират в депутатски мандати. Ако не знаете, ето отговорите, които намерихме.

Тръгнахме по пътя на бюлетините и формулите, в търсене на отговор – по какъв начин Централната изборна комисия преценя коя партия какъв брой народни представители заслужава да получи? И по какъв начин в действителност работи системата на Хеър Ниймайър, по която това се пресмята.

 
Вие на първо време имате ХИКС гласа в цялата страна. Тези ХИКС гласа разграничени по 240 дава квотата на Хеър за страната като цяло. И към този момент въз основата на тази квота се дефинират мандатите, които се получават и се добавя със остатъците.
Цветозар Томов, представител на ЦИК

За да илюстрираме по какъв начин работи системата Хеър Ниймайър или системата на най-големия излишък, ще вземем резултатите от предходни избори. Важно е да кажем, че образецът ни няма общо с изборите и резултатите в този момент.

Приемаме, че в изборния ден броят на действителните гласове е 3 541 745. Приемаме, че партиите, които минават бариерата от 4% са четири. Ще ги кръстим Партия А, Партия Б, Партия В и Партия Г. Резултатите от измислените от нас избори са, че Партия А е първа и взема 30.54% от действителните гласове. Партия Б взема 26.61%, Партия Б – 11.31%, а Партия Г – 7.5%.

Общо четирите партии получават малко над 75.76% от действителните гласове. Казваме действителните, тъй като задрасканите бюлетини и тези, които не поддържат никого, отиват безусловно в коша за отпадък.

75.76% от гласувалите в нашите избори са тъкмо 2 683 227 души.

Следва разбивка на това какъв брой души са дали своят вот за всяка една партия. Ето по какъв начин – когато получим броя на гласовете за всяка една партия, преобразуваме този брой в % от броя САМО на действителните гласове. Или упоменатите към този момент 2 683 227.

Така, Партия А действително получава 40.3%, Партия Б има 35%, Партия В – 16%, Партия Г – 9.6%. И тук е основният миг, в който партиите схващат какъв брой мандата ще получат в Народното събрание.

Знаем, че в Народното събрание има 240 депутати. За да разберем броят на мандатите, който получава всяка една от партиите, умножаваме общия брой на депутатите, а точно 240, по действителния % на всяка една партия. Така Партия А получава 97 мандата в Народното събрание, Партия Б получава 84 мандата, Партия В 36 - мандта, а Партия Г - 23 мандата. Но това към момента не е краят на сметките.

И в случай че още не сте се объркали, в този момент идва комплицираната част. Как тъкмо се дефинират депутатските места по райони – или какъв брой хора влизат от всичките 31 многомандатни изборни региони.

Да вземем за образец 5 МИР Видин от последните избори. Там общият брой годни гласове за всички партии е 44 291. Партия А е получила 17 662 гласа, Партия Б взема 12 335 гласа, Партия В – 3370, а Партия Г – 474. За 4-те партии, минали 4-процентната преграда, са дали своят вот 33 841 души. Мандатите са 4. Делим броя на годните гласове, само че единствено за партиите минали 4% и получаваме цифрата 8.460.25.

Това число се назовава квота на Хеър. След това търсим какъв брой пъти броят на гласовете, които е получила всяка една партия се съдържат във към този момент определаната квота на Хеър. Първо се гледа частното, което дефинира кои партии първи ще вземат мандат, а по-късно стартира да се съпоставя остатъкът. Важно е да посочим, че една партия може да вземе мандат и за частно и за излишък.

Така, поради всички комплицирани сметки, постоянно, някои партии взимат на районно равнище повече мандати, в сравнение с им се поставя на национално. Други пък получават по-малко. В този случай Централната изборна комисия стартира процедура на преизчисляване, с цел да внесе баланс и равнопоставеност. Именно поради това от време на време партиите вкарват народен представител в Народното събрание от изборен регион, в който са получили доста малко гласове.

 
Хеър Ниймайър е построена на метода на най-големия излишък. Тогава, когато би трябвало да вършим интерации, вземаме първия по-малък излишък, който не е попаднал при първото районно систематизиране, с цел да решим казуса и продължаваме нататък с все по-малки останки до постигане на хармонизация на двете разпределения. Всъщност аномалиите пораждат, когато би трябвало да изравните тези отклонения, което също става по метода на най-големия излишък, само че към този момент се реалокират мандати от региони. При районното систематизиране има избран мандат за партия X от регион Y. Но тази партия е свръхпредставена откъм мандати на национално ниво и би трябвало да загуби два или три мандата. Тогава и се лишават тези мандати, при които партията има минимален излишък от квотата на Хеър и се заменя друга партия, която обаче ще има още по-малък излишък, тъй като при първото систематизиране сме покрили най-големите останки. И по този начин се правят тези интерации досега, до който се хармонизират и националното систематизиране съответствува с районното.
Цветозар Томов, представител на ЦИК

Според представителя на ЦИК сходен вид аномалии няма по какъв начин да бъдат избегнати.

„ Щяха да са доста по-малки тези аномалии, в случай че регионите в България са с почти идентична бройка, почти идентична интензивност. Тогава няма да има аномалии. Само че по какъв начин да изравниш броя на гласувалите във Видин и броя на тези в 23 МИР София. Не е доста ясно “, сподели още Томов.

А в този момент стана ли ви ясно по какъв начин се пресмята коя партия какъв брой депутати ще има в Народното събрание?

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР