Някога обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в

...
Някога обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в
Коментари Харесай

Защо седалките в самолетите почти винаги са сини?

Някога обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в самолетите? Те съвсем постоянно са сини на цвят, с доста малко изключения. Някои хора допускат, че този цвят е определен, защото припомня за небето. Но в действителност, обяснението не е толкоз просто. Сега ще ви разкрием тайната.

Защо седалките са сини?

Първите сини седалки влизат в приложимост преди няколко десетилетия, а в този момент всички авиолинии избират тапицерия в този цвят. Според английски учени множеството хора свързват синия цвят с надеждност и сигурност, което е доста значимо даже за пасажерите, които не страдат от аерофобия. Също по този начин съгласно проучването, 90% от хората подсъзнателно вземат решение за привлекателността на една компания според от цветовете.

Има практическа причина, заради която самолетните компании избират сини седалки - замърсявания, петна и ожулвания са по-малко забележими по този цвят и затова тези седалки могат да се употребяват за по-дълъг интервал от време спрямо тези, покрити с по-леки цветни тапицерии. В първа класа, по-често се срещат по-светли цветове, защото по-малко хора пътуват там и по-бавно се захабяват.

Интересен факт: През 70-те и 80-те години някои самолетни компании се пробваха да употребяват алена тапицерия. Но по-късно те трябваше да я трансформират в синьо, защото се оказа, че аленият цвят усилва равнището на експанзия измежду пасажерите.

Плат или кожа?

Що се отнася до материалите, седалките могат да бъдат тапицирани с изкуствена кожа или плат. По предписание при въздухоплавателните средства, употребявани за дълги полети като трансатлантическите, седалките са тапицирани с плат, защото разрешават на кожата да диша, тъй че пасажерите няма да се потят и ще им бъде по-комфортно.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР