NVIDIA е изправена пред съдебен иск, подаден от френската автомобилна

...
NVIDIA е изправена пред съдебен иск, подаден от френската автомобилна
Коментари Харесай

Френска компания съди NVIDIA за кражба на интелектуална собственост

NVIDIA е изправена пред правосъден иск, подаден от френската автомобилна компания Valeo след неточност при шерването на екрани на един от нейните чиновници, написа Engadget.

Според жалбата на Valeo Мохамед Монирузаман, инженер на NVIDIA, който е работил за френската компания, по простъпка е посочил на компютъра си файлове с изходния ѝ код, до момента в който го е споделял по време на среща сред двете организации през 2022 година Служителите на Valeo бързо са разпознали кода и са създали фотоси на екрана, преди Монирузаман да осъзнае грешката си.

Valeo и NVIDIA работят дружно по усъвършенствана технология за подкрепяне на паркирането и шофирането, предлагана от производителя на неговите клиенти. Valeo е отговаряла както за софтуерната, по този начин и за хардуерната част на технологията. През 2021 година обаче по-голямата корпорация – Nvidia, в последна сметка печели контракта за създаване на въпросния програмен продукт.

Valeo показва в своя иск, че някогашният чиновник, който е помагал в създаването на нейните системи за подкрепяне на паркирането и шофирането, е осъзнал, че излагането на вътрешна информация и достъпът му до патентовани технологии на френския разработчкик ще го създадат " извънредно скъп " за NVIDIA.

Твърди се, че Монирузаман е достъпил нерегламентирано системите на Valeo, с цел да открадне " десетки хиляди файлове " и 6 GB първоначален код малко. Той напуща Valeo няколко месеца по-късно, като взима със себе си и откраднатата информация, след което получава висока позиция в NVIDIA, излиза наяве още от жалбата. Той също по този начин е работил за Nvidia по същия план, в който е взел участие и за Valeo.

От френската компания декларират също по този начин, че някогашният ѝ чиновник е признал, че е откраднал софтуера и че немската полиция е разкрила нейната документи и хардуер, закачени на стените на Монирузаман, когато домът му е бил обискиран.

Според Bloomberg той към този момент е бил наказан за нарушение на комерсиална загадка от немски съд и през септември му е било подредено да заплати 14 400 евро.

В писмо от юни 2022 година юристите на NVIDIA оповестяват на юриста на ищеца, че компанията " няма интерес към кода на Valeo или нейните хипотетични търговски секрети и е подхванала незабавни съответни стъпки за отбрана ". Въпреки това Valeo подава иск по-рано този месец и декларира, че NVIDIA е " икономисала милиони, може би стотици милиони долари разноски за разработка и е генерирала облаги, които не ѝ се поставят по надлежния ред и на които няма право ", като е откраднала комерсиалните ѝ секрети.

Това е следващо доказателство, че конкуренцията на пазара на самостоятелно шофиране продължава да се разгаря. Още през 2017 година Waymo упрекна Uber, че се е сговорила с някогашния си чиновник Антъни Левандовски да открадне над 14 000 конфиденциални и патентовани планови файла. Левандовски е наказан на 18 месеца затвор, само че шест месеца по-късно е опрощение от тогавашния президент Доналд Тръмп.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР