Нуриел Рубини, роден през 1958 г., е един от най-забележителните

...
Нуриел Рубини, роден през 1958 г., е един от най-забележителните
Коментари Харесай

10-те мега заплахи на икономиста Нуриел Рубини, пред които е изправен светът днес

Нуриел Рубини, роден през 1958 година, е един от най-забележителните икономисти в света и прочут черноглед. Почетен учител по стопанска система в Stern School of Business на Нюйоркския университет и основен икономист в Atlas Capital Team. Специалист е в хеджиране на опасности.
Той предсказа финансовата рецесия от 2008 година и тъкмо при започване на коронакризата пророкува срив в международната стопанска система. Израснал е в Турция, Иран, Израел и Италия, в този момент живее в Америка.

" Третата международна война на процедура стартира ", споделя той в изявление за немското издание " Шпигел ", отдадено на новата му книга за световните мега закани. Глобално стопляне, война, инфлация: светът е в непрекъсната рецесия. Рубини вижда 10 „ мега закани “, които разказва в труда си и споделя по какъв начин да ги преживеем.

" Израснах в Италия през 60-те и 70-те години. Време, в което не трябваше да се безпокоя за война сред великите сили или за нуклеарна зима. Не бях чувал за климатични промени или за световна пандемия. И никой не се опасяваше, че роботите могат да станат главната работна мощ. ", споделя Рубини. " Имахме по-свободна търговия и глобализация, живеехме в постоянни демокрации, даже и да не бяха идеални. Държавният дълг беше доста невисок, популацията не застаряваше, а пенсионната и здравната системи не бяха свръхзадлъжнели. Това е светът, в който израснах. Сега би трябвало да се тревожим за всичко, което изброих, както и за нови закани.

Нуриел Рубини цитира думите на икономическия историк Нийл Фъргюсън, който в речта си на последната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон сподели, че би трябвало да се усещаме късметлии, в случай че преживеем икономическа рецесия като през 70-те години на предишния век – а не война като през 40-те.

Рубини минава и през горещите спорове и непосредствените опасности - да вземем за пример НАТО да бъде замесен във войната сред Русия и Украйна; Иран и Израел да влязат в по-траен сблъсък; Китай да нападна Тайван по-скоро рано, в сравнение с по-късно.

" Само си представете въздействието на една китайска офанзива против Тайван, който създава 50 % от всички полупроводници в света и 80 % от всички чипове с висока стойност. Това би било световен потрес. Ние сме по-зависими от полупроводниците, в сравнение с от петрола. ", споделя Нурини.

" Третата международна война на процедура към този момент е почнала - сигурно в Украйна и във виртуалното пространство ", счита икономистът.

Според него международната политика първо би трябвало да се погрижи за Русия и Украйна, след което за Иран, Израел или Китай. Но вземащите решения би трябвало да имат грижата и за инфлацията и рецесията, т.е. стагфлацията.

" Еврозоната към този момент е в криза и мисля, че тя ще бъде дълга и грозна ", споделя Рубини. Най-тежкият удар съгласно него ще е във Англия. Другите мега закани, които разказва в книгата си - са климатичните промени и рискът от още пандемии.

Съединените щати ще принудят Европа да понижи икономическите си връзки с Китай, с цел да не заплашва военното наличие на Съединени американски щати на континента, счита Рубини и дава образец, че този развой към този момент е почнал:

" Съединени американски щати преди малко одобриха разпореждания, забраняващи износа на полупроводници за китайски компании за квантови калкулации, изкуствен интелект или военна приложимост. Европейците биха желали да продължат да вършат бизнес със Съединени американски щати и Китай, само че това няма да е допустимо от съображения за национална сигурност. Търговия, финанси, технологии, интернет: всичко ще се раздели на две. ", продължава Рубини.

" Шпигел " задава въпрос за настоящия спор в страната -.

" Трябва добре да помислите каква е задачата на сходна договорка ", дава отговор икономистът и напомня, че Германия към този момент направи огромната неточност да разчита на Русия за силата си.

" Разбира се, Китай няма да превземе военно немските пристанища, както би могла да направи в Азия и Африка. Но единственият стопански мотив за този тип договорка би бил, че можем да отмъстим, в случай че европейските заводи бъдат национализирани в Китай. Иначе не е изключително интелигентна концепция. "

Опасенията на Нуриел Рубини във връзка с Китай са доста: " Китай продава субсидирани 5G технологии, които могат да се употребяват за шпиониране, по целия свят. Попитах президента на една африканска страна за какво купува 5G технология от Китай, а не от Запада. Той ми сподели: Ние сме дребна страна, тъй че все някой ще ни шпионира. Използвам китайската технология, тъй като е по-евтина ", споделя икономистът.

Китай уголемява своята икономическа, финансова и комерсиална мощност в доста елементи на света - китайците са положителни в дълготрайното мислене, продължава Нурини.

Той обръща внимание, че китайците са предложили на саудитците да търгуват петрола в китайски юани и че китайците имат по-сложни системи за заплащане от всяка друга страна в света. Икономистът дава образец с Alipay и WeChat Pay, които се употребяват от един милиард китайци за транзакции всеки ден. " В Париж към този момент можете да пазарувате в Louis Vuitton с WeChat Pay. ", споделя Нурини.

Според него обстановката и вероятността в този момент в света е по-лоша от тази през 70-те години, когато енергийната рецесия, високата инфлация и стагниращият напредък съответстваха. " Разликата е, че общественият и частният дълг не бяха толкоз високи, колкото са през днешния ден ", счита Нурини.

" Ако централните банки покачат лихвените проценти, с цел да борят инфлацията, доста зомби-компании (фирми, които генерират доходи, обслужващи настоящите ѝ разноски, само че не сервизират задълженията си), банки в сянка и държавни институции ще банкрутират ", продължава той

Борбата с инфлацията с високи съществени лихвени проценти предизвикват " твърдо приземяване " на действителната стопанска система и финансовите пазари. Ако се двоумят и отстъпват обаче и не покачват лихвените проценти, инфлацията ще продължава да пораства.

Инфлацията прави новия дълг по-скъп. Когато инфлацията пораства, кредиторите начисляват по-високи лихви. Цената на частните ипотеки или корпоративните заеми ще се усили още повече. Това ще бъде доста по-скъпо за доста компании, защото те би трябвало да предложат по-високи лихви за облигациите си от държавните облигации, които се смятат за сигурни. В момента имаме толкоз доста задължения, че нещо сходно може да докара до цялостен стопански, финансов и паричен колапс. И даже не приказваме за хиперинфлация като във Ваймарската република, а единствено за едноцифрен % на инфлация.

Според Нурини обществата и държавното управление би трябвало да се тревожат за всички мегазплахи по едно и също време. Растящите задължения би трябвало да се мисли предвид на допустима климатична злополука.

" Трябва да се тревожим за всичко по едно и също време, тъй като всички тези мега закани са взаимосвързани. Например сега няма метод да се понижат доста въглеродните излъчвания, без да се свие стопанската система. И макар че имахме най-лошата криза от 60 години през 2020 година, излъчванията на парникови газове понижиха единствено с 9 %. Без мощен стопански напредък, въпреки това, няма да решим казуса с дълга. Така че би трябвало да намерим способи да растем без излъчвания. ", счита Нурини.

" Демокрациите са нежни, когато настъпят огромни разтърсвания. Тогава постоянно се намира някой мачо, който споделя: „ Аз ще спася страната “ и търси зложелател на открито. Точно това направи Путин с Украйна. Ердоган може да се изкуши да направи същото с Гърция през идната година: да сътвори рецесия. ", прави оценка политическия риск Нурини.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР