Нургюл Салимова завърши на 19-то място в престижния шахматен турнир

...
Нургюл Салимова завърши на 19-то място в престижния шахматен турнир
Коментари Харесай

Салимова завърши на 19-то място в Рейкявик след реми с гросмайстор в последния кръг

Нургюл Салимова приключи на 19-то място в влиятелния шахматен шампионат в Рейкявик, в който присъединяване взеха близо 400 състезатели. В последния ден от конкуренцията българката направи реми с гросмайстор Емре Джан от Турция, играейки с белите фигури. Така Салимова завършва шампионата с 6,5 точки след пет победи, три ремита и единствено една загуба.


Само осем шахматисти реализираха по-добър резултат от Салимова, като победител стана румънецът Богдан-Даниел Деац, който единствен натрупа 7,5 точки в актива си. Различните индикатори при тъждество в точките отреждат на българката 19-то място в крайното класиране, което е триумф за нея, защото тя бе с 36-ти ЕЛО ранкинг измежду записаните участници. Пред Салимова приключиха едвам двама шахматисти с по-ниско ЕЛО от нея, а в класирането при дамите тя е на втора позиция след Лея Гарифюлина, която също има 6,5 точки, само че по-добри индикатори в тайбрека.

За Салимова шампионатът в Рейкявик бе генерална подготовка за присъединяване ѝ в Турнира на претендентките в Торонто, който стартира на 4 април. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР