Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по

...
Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по
Коментари Харесай

Треньорът на Нургюл Салимова пред БНТ: Такива успехи не се постигат всеки ден

Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за дами в Баку. 20-годишната българка реализира един от най-големите триумфи в този спорт за последните 15 години.

Тя играе от 4-5-годишна. До тук е минала през доста триумфи, само че и с още повече неуспехи, които неизбежно са част от една спортна кариера - това сподели в " Денят стартира " треньорът на Нургюл Живко Жеков.

" Това, което прави в този момент в Баку, към този момент считам, че го утвърждава в международния хайлайф и познаваема и за хора, които не са толкоз във вътрешността в шаха. Такива триумфи не се реализират всеки ден. Тръгвайки за тази международна купа не сме си поставяли цели безусловно първото място, тъй като това е една фантазия и може да си доста квалифициран, само че шанса да не те поддържа, при нас нещата се случват за секунди. Един неакуратен ход в несъответствуващия миг може да те изхвърли на доста ранен стадий от надпреварата ", сподели Живко Жеков, треньор и управител на Нургюл Салимова.



Тя няма какво да губи на този край - щастлива е, стимулирана. Винаги дава най-хубавото от себе си. Надяваме се да завоюва, само че в случай че загуби - подобен е спортът, не може всички да се печеливши, някой единствено е на върха, добави Жеков.

Нургюл Салимова победи на полуфинала украинката Ана Музичук. На финала ще се изправи против рускинята Александра Горячкина, която се състезава под безпристрастен байрак. С успеха Салимова си обезпечи и присъединяване в шампионата на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в идващия мач за международната купа при дамите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР