Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина

...
Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина
Коментари Харесай

Нургюл Салимова направи реми с Катерина Лагно в седмия кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина Лагно в седмия кръг на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат.

В последната партия от първото от двете завъртания в Торонто 20-годишната Салимова подели точките с 34-годишната Лагно след 41 хода игра. По този метод българката събра актив от 3 точки, до момента в който Лагно е с 4.

Салимова, която в предходния кръг загуби от Александра Горячкина след искрено пасивна игра, през днешния ден избра да бъде нападателна още от дебюта. Българката избра да нападна непосредствено скрития с рокада цар на белите, само че Лагно съумя относително елементарно да парира нападението на съперничката си.

Рускинята съумя да остане и с пешка допълнително на 16-ия ход, тъкмо откакто двете бяха разменили и дамите си. Според компютърната стратегия, анализираща партията, Лагно имаше леко преимущество, само че с блестяща игра до края на партията Салимова заслужи ремито.

С добавената половин точка Салимова резервира петото си място в класирането. Лагно разделя третата позиция с китайката Лей Тинцзие. Двете имат точка преднина пред българката.

Начело с 5 точки е китайката Тан Чжони, която приключи реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

В петък за участничките следва почивен ден, а второто завъртане в шампионата започва в събота. В осмия кръг Салимова ще играе с белите против Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете приключиха реми. Музичук е с 2,5 точки.

Победителката в Турнира на претендентките ще играе с китайката Цзю Вънцзюн за международната купа при дамите. Мачът евентуално ще бъде през есента тази година.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР