Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с китайката Лей

...
Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с китайката Лей
Коментари Харесай

Салимова с реми срещу световната вицешампионка

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с китайката Лей Тинцзие в партия от деветия кръг на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат, който се организира в Торонто.

С това Салимова събра актив от 4 точки и е на пето място. Тя смъкна съперничката си от върха в класирането, където е Тан Чжони с 6 точки. Тинцзие има 5.5, колкото и рускинята Александра Горячкина с по 5,5 точки.

Китайката и българката разиграха Защита Филидор и още в дебюта на дъската имаше доста забавна и комплицирана позиция. Тинцзие опита да бъде оптимално нападателна, като предприе офанзива с пешките си на линиите g и h, поради което и дълго време не се реши да прави рокада.

Салимова изигра един противоречив ход – 10… Nd7, което даде известна самодейност на международната вицешампионка. Тя обаче също позволи неточност, като на 16-ия ход избра Bd2, вместо надалеч по-агресивния ход g6. Това незабавно изравни позицията и последваха замени на фигури, които също не дадоха преимущество на нито една от двете. Така на 37-мия ход, след трикратно повтаряне, Тинцзие и българката се съгласиха на реми.

В десетия кръг ще играе с белите фигури против Вайшали Рамешбабу. Индийката е последна в класирането с 2,5 точки. Тя обаче взе единствената си победа тъкмо против българката.

Победителката в Турнира на претендентките ще оспорва по-късно тази година международната купа на китайката Цзю Вънцзюн.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР