Нургюл Салимова допусна първа загуба на турнира на претендентките за

...
Нургюл Салимова допусна първа загуба на турнира на претендентките за
Коментари Харесай

Нургюл загуби от връстничка в Торонто

Нургюл Салимова позволи първа загуба на шампионата на претендентките за международната купа по шахмат при дамите в Торонто.

В партия от третия кръг българката загуби с черните фигури от индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра. По този метод 20-годишната Салимова остава с една точка в актива си.

22-годишната Вайшали и Салимова, които са двете най-млади участнички при дамите, разиграха класическия вид на Руска партия. Срещата се движеше извънредно постепенно, като за първите три часа от нея двете изиграха единствено 18 хода. Вайшали обаче първа се реши на по-смели дейности и това и донесе дивиденти.

На 14-ия ход индийката жертва коня си на f7. Жертвата не беше неточна, само че и не даде позиционно преимущество на Вайшали. Салимова обаче не разчете обстановката и направи два поредни слаби хода, които трансфораха позицията и от изцяло равна в изгубена. Вайшали остана с четири пешки допълнително на дъската в навлизането в ендшпила и българката не видя никакъв смисъл да се съпротивлява повече.

В неделя е четвъртият кръг на Турнира на претендентките. В него Салимова ще играе с белите фигури с другата индийка – Хумпи Конеру. До момента 37-годишната Конеру има три ремита и 1,5 точки в актива си.

Лидер в класирането е китайката Тан Чжони, която е с 2,5 точки. Победителката в шампионата ще играе за международната купа с китайката Цзю Вънцзюн.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР