Нулевата ставка на ДДС за книгите и учебниците фигурира в

...
Нулевата ставка на ДДС за книгите и учебниците фигурира в
Коментари Харесай

Социалистите подкрепят въвеждането на нулева ставка на ДДС за книгите и учебниците

" Нулевата ставка на Данък добавена стойност за книгите и учебниците попада в предизборната стратегия на " Българска социалистическа партия за България ". #КаузаГРАМОТНОСТ ще бъде част от главните ни тематики за диалог с останалите политически обединения. Колкото и егоистично да звучи като мотив, за нас като политическа групировка е доста значимо българите да са грамотни, тъй като ние разчитаме на грамотни хора - да оценят разликата сред това, което ние предлагаме като политики, да създадат осведомен избор, да четат и да схващат това, което ние предлагаме ", съобщи ръководителят на Комисията по културата и медиите Иван Ченчев на среща на социалистите с УС на Асоциация " Българска книга ".
Председателят му Десислава Алексиева напомни, че Директива 112 на Европейска комисия предлага книгите да не бъдат третирани като всяка друга стока и към тях да се ползва понижена или нулева ставка на Данък добавена стойност. Тя настоя за опазване на ставката от 9% върху книгите като непрекъсната мярка и да се върви към неговото унищожаване. " Факт е, че нациите с положителни четящи практики имат 0,12% растеж на годишна база, а вложенията в просвета и обучение имат 400% икономическа възвръщаемост. Имаме и икономическата причина да вървим към използването на такава ставка ", сподели Алексиева.
Колкото по-нисък е данъкът върху книгите, толкоз е по-голяма добавената стойност на този бранш върху развиването на обществото, съобщи зам.-председателят на Народно събрание и на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. " Когато преди години стартира " опростачването " на обществото, имаше една сентенция: " Прост народ - слаба страна " и доста хора споделяха, че това се прави преднамерено, с цел да бъдат по-лесно управляеми българите. Ефектът на тази политика го виждаме и би трябвало да създадем всичко допустимо да имаме по-образована, по-грамотна нация. Гордостта на един народ не идва единствено от историята и от извоюваните войни, борби и територии, а и от това къде сме през днешния ден, какъв брой образовани сме, каква добавена стойност имаме като нация и обособени персони ", разяснява Вигенин. 
Секретарят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Вяра Емилова също приветства въвеждането на понижен или нулев Данък добавена стойност върху книгите и учебниците като непрекъсната мярка. Ще подкрепим и с дейни законодателни промени предлагането на Асоциация " Българска книга ", тъй като това значи по-ниска цена на книгите и повече четящи българи, сподели тя.
На срещата участваха още народните представители от " Българска социалистическа партия за България " Веска Ненчева, Мая Димитрова и Смиляна Нитова, а предлагането поддържаха необятен кръг представители на политическите партии в Народното събрание.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР