Нула процента ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо

...
Нула процента ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо
Коментари Харесай

Отстъпки за горивата и по-високи пенсии. Правителството прадстави пакет от антикризисни мерки

Нула % Данък добавена стойност за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за фамилиите с деца и отстъпки за горивата, в това число за бензин и дизел – това са част от ограниченията в антикризисния пакет, признат в границите на вчерашния съдружен съвет, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Мерките целят да поддържат българските жители и бизнеса в изискванията на международната икономическа рецесия, подбудена от войната, която Русия стартира в Украйна на 24 февруари. По-рано денем стартира митинг на превозвачите в цялата страна срещу високите цени на горивата, откакто във вторник представители на бранша разискаха антикризисни ограничения с премиера Кирил петков.

В антикризисния пакет са планувани обезщетения поради високите цени на горивата . Всички жители до края на годината ще имат право на отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95, както и за дизел, метан и пропан-бутан.

По отношение на отоплението се планува в период от една година Данък добавена стойност за парно и топла вода да бъде 9%. На същия % ще бъде понижен Данък добавена стойност за природен газ за крайни потребители/битови потребности за период от 1 година. Освобождават се от данък електрическата енергия, природния газ, метана .

Ще бъде отправена рекомендация до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, основано на потреблението за едно домакинство, като задачата е да се вкара понижена цена за по-малко ползване.

Съгласно решението на сътрудниците от ръководещата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли, вместо със заложените в този момент 6,1%, със приблизително 20% . Това включва твърдо нарастване на всички пенсии с 60 лв. и в допълнение процентно нарастване. По така наречен швейцарско предписание ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хиляди пенсионери от 1 октомври, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията, според от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за съответния пенсионер.

решенията ще доведат до нарастване с над 55% на минималната пенсия, която при започване на предходната година беше в размер на 300 лева, а от 1 юли ще бъде 467 лева От Министерския съвет показват, че за предходните 12 години пенсиите са се нараснали приблизително с към 100 лева, новите ограничения ще доведат до нарастване от 167 лева в границите на година.

За период от една година Данък добавена стойност на хляба ще бъде редуциран до 0%, като за същия интервал Данък добавена стойност на виното и бирата ще бъде върнат на 20%.

В поддръжка на фамилиите с деца като дълготрайна мярка се планува да бъде повишен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева годишно, като ще бъде дадена опция да се употребява на всеки три месеца през годината.

Пакетът включва още увеличение на прага за наложителна регистрация по Закона за Данък добавена стойност от 50 000 лева на 100 000 лева.; облагане на свръхпечалбите на електрическа сила за компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за облекчение на работещите, чийто общ размер ще бъде повишен до 1,2 милиарда лева.; понижаване на лихвата до 8% за просрочени заплащания към страната, общините, за комунални услуги и други Продължава да бъде по-ниска Данък добавена стойност ставката във връзка с книгите в размер на 9%.

По-голямата част от ограниченията ще бъдат уредени в идната актуализация на бюджета в средата на актуалната година, като надлежно бъдат планувани другите периоди за влизане в действие и осъществяване. Ще бъдат направени и нужните законодателни промени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР