Нужно е да се направи още за изравняване на жизненото

...
Нужно е да се направи още за изравняване на жизненото
Коментари Харесай

Меркел призна, че трябват мерки за изравняването на Източна и Западна Германия

Нужно е да се направи още за равнене на виталното ниво в източната и западната част на Германия, сподели канцлерът Ангела Меркел във видеопослание, оповестено през вчерашния ден преди среща през седмицата с районните министър председатели на източните немски провинции, съобщи ДПА.

Откакто Германия се сплоти през 1991 година, петте някогашни комунистически източни провинции изостават от западните по възнаграждение на труда и стопански благоприятни условия. Много младежи напуснаха по-малките източни градове, с цел да отидат или в по-големите градове на изток, или в западната част на Германия, и по този метод районът беше лишен от евентуална работна мощ.

В предизборната си акция от предходната година за четвърти канцлерски мандат Меркел даде обещание да отстрани по този начин наречения налог " Солидарност ", посредством който се прехвърляха средства на изток от по-богатите провинции.

Сегашното държавно управление в Берлин се е съсредоточило върху това да пренасочва средства в помощ на изпитващи усложнения региони, без значение дали са на изток или запад. Във видеопосланието си обаче Меркел съобщи, че осъзнава неизбежното опазване на разделянето изток-запад и след 2019 година, когато ще отпадне налог " Солидарност ".

В изказването си тя отбелязва, че на изток брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията е единствено към 73 % от нивото на запад. Това понижава и данъчните приходи на изток. " В подобен случай непрекъснато би трябвало да си задаваме въпроса по какъв начин бихме могли по последователен метод да балансираме структурните разлики сред изтока и запада в области като проучванията, разполагането на централите на огромните компании или при структурната безработица ", сподели тя.

В сряда Меркел ще се срещне с районните министър председатели на източните провинции в град Бад Шмидеберг. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР