"Нужни са спешни законодателни мерки, така че болниците да не

...
"Нужни са спешни законодателни мерки, така че болниците да не
Коментари Харесай

Д-р Кокалов: Болниците не трябва да са търговски дружества

"Нужни са незабавни законодателни ограничения, тъй че лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения ", съобщи пред БНР доктор Иван Кокалов от КНСБ, член на Надзорния съвет на Здравната каса от квотата на синдикатите.

Според него би трябвало да бъде направен и механизъм за кредитирането на лечебните заведения, тъй че да не се стига до банкрути на лечебни заведения. Болниците са търговски сдружения и страната не може да ги подкрепя за понижаване на отговорностите, а 500-те милиона лв. общи задължения в лечебните заведения се дължат на липса на надзор, разясни доктор Кокалов.

"Насоката е вярна. Трябва да има електронен търг на медикаменти, би трябвало да се следи това, тъй като преди време доста лечебни заведения се презаредиха с медикаменти, с цел да вземат комисионните избрани хора, по-късно тези медикаменти залежават и се натрупат като задължения. Трябва доста бързо, екстрено министерство, парламент да трансформират законодателство и да основават друга среда. Тези задължения са насъбрани заради това, че има корупция и обири ", добави синдикалистът.

По думите му, изходът е посредством кредитиране на лечебни заведения, които са в затруднено състояние, и посредством предоставяне на опция на общините да оказват помощ със свежи пари. "Може би ще се сътвори конструкция, посредством която да може да се подсигуряват тези задължения и би трябвало да се понесат, несъмнено, и отговорност и в случай че би трябвало да се стигне и до съд " - акцентира Иван Кокалов.

Той разяснява и обстановката с най-проблематичните лечебни заведения сега - във Враца и Ловеч: "В рамките на тези лечебни заведения действат две частни други, които във времето са си избирали пациентите и са натрупали задълженията за сметка на болничното заведение. За страдание не е имало задоволително добър надзор, защото в някои от тези лечебни заведения е имало представители на министерството и те е трябвало да рапортуват. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР