Нужни са постоянни и координирани усилия от надзорните органи на

...
Нужни са постоянни и координирани усилия от надзорните органи на
Коментари Харесай

Емил Радев: Нужни са координирани усилия на банковите надзорни органи в ЕС относно борбата срещу изпиране на пари

Нужни са непрекъснати и координирани старания от надзорните органи на държавите-членки, както и непрестанен и безконтролен продан на информация сред другите способени органи, тъй че битката против изпирането на пари в Европейския съюз да бъде по-ефективна. Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на пленарното съвещание на Европейския парламент по отношение на рисковете, свързани с изпирането на пари в банковия бранш на Европейски Съюз.

Емил Радев означи, че Европейски Съюз разполага с едно от най-строгите законодателства по отношение на битката против изпирането на пари и ползва извънредно високо стандарти за предварителна защита на този тип закононарушение. В последните шест месеца обаче случаите с няколко европейски банки в разнообразни страни, забъркани в схеми за изпиране на обилни суми пари, ясно са показали по какъв начин съществуващите правила не постоянно се ползват на процедура и даже от време на време биват пренебрегнати целеустремено в името на финансова облага. В този подтекст Емил Радев съобщи ясно, че никакъв растеж в облагите за банките не може да бъде въз основа на нарушение на което и да било законодателство.

Българският евродепутат, който е докладчик от страна на групата на ЕНП по отношение на директивата за битка против изпирането на пари и финансиране на тероризма, прикани за по-силен европейски надзор върху европейските банки, тъй че да се засилят напъните им за битка против този тип закононарушение. В същото време обаче съгласно него е необходим деликатен разбор и разискване на каквито и да е предприемани промени, тъй че да се откри подобаващ баланс сред координираните дейности на европейско равнище и суверенитета на държавите-членки.

В умозаключение Емил Радев съобщи, е са нужни непрекъснати старания и смели, само че използвани на процедура решения, в битката против изпирането на пари. „ Крайният резултат следва да бъде милиардите евро, които сега губим годишно в резултат на това закононарушение, да бъдат пренасочени в интерес на обществото “, съобщи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР