Нужен е план за възстановяване от кризата Една парламентарна демокрация

...
Нужен е план за възстановяване от кризата Една парламентарна демокрация
Коментари Харесай

Вигенин: Една парламентарна демокрация не се управлява от телевизионния екран

Нужен е проект за възобновяване от рецесията

" Една парламентарна народна власт не се ръководи от телевизионния екран. Това би трябвало да бъде ясно. Ние разбираме добре, че и министър-председателят, и министрите избират да водят монолози в една следена среда от телевизионните екрани или радиото, само че мястото за полемики на народните представители е в Народното събрание. Ние сме в него, тъй като е значимо да се чуват и другите гледни точки, на всички парламентарно показани партии и народни представители, да разсъждаваме сериозно над решенията и дейностите. " Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНР.

Според него, в пленарната зала през днешния ден би трябвало да се чуе какво следва за България, има ли страната проект за идващите стъпки, при какви условия ще се минава към поетапно разхлабване на рестриктивните мерки, кое след кое следва, кой и по какъв начин ще координира тези въпроси и още доста други неща, на които ръководещите би трябвало да дадат отговори.

" Освен кратковременен проект, описващ по какъв начин ще излезем сега от обстановката и рецесията, необходим е и дълготраен, описващ по какъв начин възвръщаме страната, стопанската система, по какъв начин решаваме тежките обществени проблеми, които към този момент стартират стремглаво да се натрупат. Смятам, че ръководещите би трябвало да реагират оптимално бързо с пакет от закони, които да разрешат излизането от изключителното състояние по метод, при който държавното управление резервира избрана еластичност да стяга и отхлабва ограниченията при нужда. Свалянето на изключителното състояние не значи връщане на обстановката от преди ограниченията незабавно. Ще са ни нужни месеци да се възстановим. Мерките би трябвало да кореспондират с действителните опасност и с вероятността какво следва оттук насетне ", сподели още Вигенин.

Зам.- ръководителят на Народно събрание разяснява, че е трябвало да бъде прибавен " Национален проект за подготвеност за грипна зараза ", признат още през 2006-та година, документ от над 100 страници, който в детайли разписва отговорностите, взаимовръзките, взаимоотношенията и изобщо нужните дейности в условия на зараза. Вигенин акцентира, че със заповед на премиера е основан Националният действен щаб, който обаче няма пълномощия, отговорности и най-важното - не може да бъде подлаган на парламентарен или публичен надзор, като по този метод министър-председателят бяга от отговорност. Депутатът на левицата посочи, че щабът не може да взима решения и приема закони, че отговорността е на изпълнителната власт и на министър-председателя, който би трябвало да се регистрира в Народното събрание.

" Президентът обърна внимание, че средства отиват в помощ на бизнеси, които са регистрирани в офшорни зони. Стана ясно, че едни огромни хотели, за сметка на по-малки туристически бизнеси, ще получат поддръжка по размер " 60/40 ". Ние от край време предизвестяваме, че тези ограничения са неефективни, не реализират задачите си и не оказват помощ на действително нуждаещите се, за които са оповестени, за поддръжка на гръбнака на нашата икономика- дребния и междинен бизнес. И това в обстановка, когато напълно фокусът на държавната фискална политика е фокусиран към заеми и заеми. Това би имало смисъл, в случай че има по- цялостна визия и комплект от други ограничения, до момента в който такива няма. Мярка " 60/40 " не може да бъде употребена от компании, които са в действителни усложнения и които нямат никакви активност сега, тъй като са затворени с министерски заповеди поради изключителното състояние. Откъде да дойдат другите 40%, когато компанията няма активност? И ето изводът - от тези ограничения се възползват компании, които са огромни, с благоприятни условия, с запаси, които могат да си разрешат това, до момента в който ударът по дребния и междинния бизнес остава и няма кой да помогне на тези хора ", сподели още Вигенин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР