Нуждите на България от ваксини срещу Covid-19 са напълно задоволени,

...
Нуждите на България от ваксини срещу Covid-19 са напълно задоволени,
Коментари Харесай

Или да прекратим договора с Pfizer, или да намалим количествата ваксини

" Нуждите на България от ваксини против Covid-19 са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия – изчерпани, нужда от нови доставки няма ”. Тази позиция на България показа министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на неофициален работен обяд на здравните министри на страните членки на Европейски Съюз, в границите на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част " Здравеопазване ", в Брюксел. Информацията е оповестена на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

Според него в този момент има единствено две рационални решения: „ преустановяване на контракта с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности, без финансови компенсации за сметка на страните ".

Според българския здравен министър натискът върху държавните управления да закупуват ваксини за Covid-19 и през идващите години ще генерира публично напрежение. Става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и подлежат на бракуване от момента на доставка, тъй като няма интерес за имунизиране.

" Темата касае виновното и рационално потребление на обществен запас, само че и цялостното усещане на обществото за характера на лекарствените артикули като лековит, а не като търговски артикул ", е показал министърът.



Според него в бъдеще всяка страна би трябвало независимо да провежда търговете си за ваксини. " Не възразяваме да бъдат проведени общи търгове за нуждаещите се страни членки, само че сме срещу генерирането на напън за присъединяване на всички страни членки, обвързван с неоправдана бюджетна тежест. Сключването на контракти за лекарствени артикули следва да бъде ръководено от съществуването на потребности и действително търсене. С паника следим метод, при който тези процедури се отклоняват от обичайна логичност на търсене и предложение, само че и от откритите правила, и вместо това на тях се гледа като на застрахователни събития ”, е декларирал здравният министър.

Той напомни, че страната ни е бракувала два милиона дози ваксина против COVID-19, следва да бракува още толкоз и до юни да получи нови седем милиона дози. Той схваща подготвяното от Европейска комисия ново съглашение с " Пфайзер " за удължение на периода на доставките и „ еластичност на заплащанията ” като наказателна клауза.

Меджидиев счита, че се планува разсрочване на доставките за идващите четири години, като понижените количества би трябвало да бъдат платени авансово и това са милиони евро.

По думите му с парите, планувани за тези доставки, България би могла да построи детска болница и да останат пари.



Министърът сподели, че пет страни са взели участие в определянето на количествата на нужните ваксини съгласно броя на популацията на страните от Европейски Съюз.

България, Полша, Литва и Унгария показаха през днешния ден в Брюксел обща декларация. Със взаимната си ясна позиция министрите обявиха, че не страните им не могат да одобряват нови доставки от Pfizer/BioNTech, а актуалното препоръчано изменение е недопустимо и е нужно да се предоговори.

Никой не е изискал нашето мнение какъв брой дози са ни нужни. Нашето искане е дозите да не се пресмятат по броя на популацията, а съгласно действителните потребности, според от това дали има нова вълна на коронавирус и потребност от имунизация. Резултат от имунизациите имаше, не можем да го отречем. Трябва да запазим опцията на нашата страна, в случай че се наложи, да може да вземе ваксини, само че сигурно не в такива големи количества, които в този момент би трябвало да унищожаваме, добави Асен Меджидиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР