Нуждаете ли се от напомняне, че световният океан е пълен

...
Нуждаете ли се от напомняне, че световният океан е пълен
Коментари Харесай

Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда

Нуждаете ли се от увещание, че международният океан е цялостен с необикновени божии творения? Не ви е нужно нищо повече от това да видите стъкления октопод...
Стъкленият октопод (Vitreledonella richardi) е доста рядко срещан представител на главоногите, обитаващ тропическите и субтропичните води по целия свят. Видът получава името си поради транспарантното си тяло - можете да видите вътрешностите му - зрителния нерв, очите и храносмилателния тракт. Тези октоподи се срещат най-вече в афотичната зона, където не доближава безоблачен лъч, на към 3000 фута. Те живеят до 2-5 години.
Стъкленият октопод обитова дълбоки, мъчно налични места, тъй че учените знаят за него прекомерно малко детайлности. Досега имаше единствено две наблюдения на няколко екземпляра, извадени от коремите на изялите ги хищници.
Благодарение на завършилата наскоро експедиция, в този момент към този момент има нови фрагменти от близко на стъклен октопод в естествената му среда. Невероятното божие създание е докоментирано от морски биолози от Института по океанология " Шмид " по време на 34-дневна експедиция в отдалечения архипелаг на островите Финикс. 
Учените снимали и фрагменти с китови акули, които си крадат храна една от друга, документирали дълбоководни коралови хищници и събрали проби, които биха могли да им оказват помощ да схванат адаптивния имунитет.
„ Наблюдението на тези дълбоководни общности промени метода, по който мислим за това по какъв начин организмите живеят и си взаимодействат в потайните дълбини на океана и по какъв начин се развива разнообразието на живота в недрата на океана “, сподели доктор Тим Шанк, биолог от океанографската институция Woods Hole.


Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР