Нуждаем се от още много усилия и работа, за да

...
Нуждаем се от още много усилия и работа, за да
Коментари Харесай

Радев се срещна с представители на българското малцинство в Албания

Нуждаем се от още доста старания и работа, с цел да може правата на българското национално малцинство в Албания да се осъществят в цялостен размер. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания. Президентът е на държавно посещаване в страната по покана на албанския си сътрудник Илир Мета. 

Румен Радев открои значимия принос на българските сдружения в Албания за отстояване на езиковата, културна и национална еднаквост, макар компликациите и трудностите през годините. България остава твърдо ангажирана с идеята за отбрана на правата на сънародниците ни зад граница, акцентира още президентът.

За задачата са нужни както отговорно отношение на българската страна, по този начин и единни старания от страна на българските сдружения. Може да имаме триумф в тази идея, единствено в случай че има единение и сдруженията приказват в един глас по значимите въпроси след съвещания и взаимоотношение, съобщи президентът и уточни, че е важно да бъде излъчена и обща кандидатура за Комитета за националните малцинства към албанското държавно управление
 пресцентър, Президентство
Президентът съобщи също по този начин, че на срещите си в албанските държавни институции е получил увещание за дейно използване на законите във връзка с националните малцинства и за приемането на нужните подзаконови актове. Румен Радев още веднъж открои основното значение на запазване на езиковата и културна еднаквост посредством проучването на български език като свободноизбираем предмет и посредством курсове, както и за признаването му за втори език в албанската просветителна система. 

„ Очаквам от ваша страна доста по-голяма интензивност, тъй като вие би трябвало да работите с нашите сънародници и с децата. Изучването на български език е най-важното изискване за запазване на идентичността и значим мост с България “, съобщи президентът пред ръководителите на българските сдружения. По думите му едно от изискванията да се усили броят на студентите от Албания, които учат в България, е точно положителното притежаване на български език. 
 пресцентър, Президентство
Държавният глава уточни, че е значимо албанските жители с българско съзнание да имат условия на идното броене на популацията да упражнят правото си на свободно волеизявление и българските сдружения също имат своята значима роля за това.

На срещата представителите на българските сдружения сложиха въпроси за опростяване на процедурите по придобиване на българско поданство, както и за образованието по български език , като президентът Радев съобщи, че предстоят промени в тази област и облекчение на процедурите.
 пресцентър, Президентство
По време на срещата Румен Радев връчи Почетния знак на президента на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай за неговия принос за развиване на двустранните връзки и за дългогодишната му дейна поддръжка за сънародниците ни в Албания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР