Нуждаем се от медии, които да овластяват гражданите и да

...
Нуждаем се от медии, които да овластяват гражданите и да
Коментари Харесай

XIII-тата световна среща на българските медии в Кишинев

Нуждаем се от медии, които да овластяват жителите и да управляват овластените, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на Тринадесетата международна среща на българските медии, която се провежда от Българска телеграфна агенция и АБМС в молдовската столица Кишинев, осведоми Българска национална телевизия.

Зад границите на България вашето слово излиза отвън рамките единствено на журналистическия материал. Вие сте център на българщината и живата връзка сред сънародниците ни, и с Родината, се обърна Йотова към представителите на българските медии зад граница. Тя уточни, че през последните дни доста хора са я разпитвали за срещата с доста благосклонност и с послания - повече да описват за българите, които живеят на открито, както и за страната ни там, където живеят и пишат.

Тя означи, че тази среща е с голяма значимост - тъй като слага тематиката за неповторимата роля, която имат публицистите в обяснението на света, в неговата глобалност, трудност и несъгласия. По думите ѝ живеем в интервал с провокации и тук е мястото на медиите - с безапелационните позиции, с интелектуалната интервенция, с благосъстоянието на гледните точки и менения, с търсенето на решенията. Няма кой по-добре да задава публичната полемика - нито политици, нито институции, съобщи вицепрезидентът.

Амбицията на нашия президентски екип е действителна политика за българите в чужбина, уточни Йотова и добави, че не желае повече работа на парче. По думите ѝ тази политика не трябва да бъде " за " българите в чужбина, а " дружно " с българите в чужбина за България. Йотова означи, че българският език е един от формалните езици на Европейски Съюз и един от най-старите. Много ще разгадавам на вашата помощ да се съберат подписите за петицията пред евро институциите за признание на нашия език за матуритетен, което още повече ще увеличи интереса към него и от младите ни сънародници, съобщи Илияна Йотова.

Тя съобщи още, че е последовател на нуждата от институционализираното посланичество на българските общности зад граница. Според нея огромна част от проблемите могат да се решат когато са ясно регламентирани и добре показани пред локалните управляващи. Уверявам ви, че планът за " публичните препоръки " не е заровен и занапред ще се развива с явен ангажимент от страна на президентския екип, уточни Йотова.
Наясно сме, че има още доста какво да се направи за по-добрите връзки за българските общности в чужбина, означи Йотова.

По време на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз Йотова уточни, че ще предложи да има специфични представяния на България и нейните цели в страните отвън Европейски Съюз.

Президентът на Молдова Игор Додон, който също взе участие в откриването на срещата, благодари на уредниците за избирането на страната му за хазаин на форума. Това е една прелестна самодейност, не знам да има друга страна, която да е провеждала сходен конгрес тук, означи той. По думите му Молдова е страна, в която съжителстват спокойно голям брой общности и това е едно благосъстояние за страна. За нас е доста значим те да се усещат вкъщи си. След изброите следващата година ще осигурим посланичество в Народното събрание на всички общности и за първи път българите в Молдова директно ще изберат своя претендент, уточни Додон./ Novinite.bg
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР