НСИ на Румъния (INS) обяви, че България е била най-евтината

...
НСИ на Румъния (INS) обяви, че България е била най-евтината
Коментари Харесай

НСИ на Румъния : България е била най-евтината държава в ЕС при алкохола и тютюна през 2022 г., Румъния в категория Храни

НСИ на Румъния (INS) разгласи, че България е била най-евтината страна в Европейски Съюз при алкохолните питиета и поддръжката на дома през 2022 година, а Румъния в категория " Храна ".

Най-ниско равнище на цените на потребителските артикули и услуги от крайното ползване на семействата, в границите на страните членки, е регистрирано през 2022 година в България и Румъния, което е с 41% по-ниско от междинното за Европейски Съюз, демонстрират данните (полуокончателни), оповестени В в петък от Националния статистически институт на Румъния (INS), написа профилираната медия Еconomedia.ro. 

INS прецизира, че данните са изчислени от Евростат през декември 2023 година, както въз основата на потребителските цени, събрани от участващите страни за обща номенклатура от сравними артикули и услуги, определени като представителни за моделите на ползване в 36-те европейски страни, по този начин и въз основата на по отношение на данните за разходните детайли на Брутният вътрешен продукт и друга съществена информация, предадена според Регламент (ЕО) №. 1445/2007. 

Индекси на ценовите равнища за крайното ползване на семействата по отношение на междинното за Европейския съюз 

Индексите на ценовите равнища показват какъв брой единици от една и съща валута са нужни за закупуване на еднакъв размер артикули и услуги в разнообразни страни, за всяка група артикули и услуги. През 2022 година за потребителски артикули и услуги в състава на крайното ползване се заплащат 100 евро на равнище Европейски съюз, а в двете крайности надлежно 149 евро в Дания и 59 евро в Румъния и България. 

Най-ниско равнище на цените на потребителските артикули и услуги от крайното ползване на семействата, в границите на страните членки, е регистрирано през 2022 година в България и Румъния, с 41% по-ниско от междинното за Европейски Съюз, следвано от Полша (39% под междинното за Европейски Съюз ).  

През 2022 година измежду страните членки на Европейския съюз най-високо равнище на цените за крайното ползване на семействата е записано в Дания (49% над междинното за ЕС), следвано от Ирландия (42% над междинното за ЕС), Люксембург ( 37 % над междинното за ЕС) и Финландия (26 % над междинното за ЕС).

Според Евростат Румъния е най-евтината страна-членка за групата " Храни и безалкохолни питиета " (72%), следвана от Полша (73%), а на противоположния полюс са Дания и Люксембург с най-високо равнище на цените за тази група артикули (121%). 

България е с най-ниско равнище на цените в групите " Алкохолни питиета и тютюн " (66%), " Облекло и обувки " (80%) и " Поддръжка на дома, вода, електричество, газ и други горива " (38%), следвани от от Полша, за групите " Алкохолни питиета и тютюн " (73%) и " Поддръжка на дома, вода, електричество, газ и други горива " (39%).

Дания е с най-високо равнище на цените на продуктите, включени в групата " Облекло и обувки " (133%), а Ирландия е най-скъпата страна в Европейски Съюз за продуктите в групите " Алкохолни питиета и тютюн " (216%) и " Поддръжка жилища, вода, електричество, газ и други горива “ (195%). 

България и Румъния са с най-ниско равнище на цените измежду страните от Европейски Съюз за групата " Мебели, домакинско съоръжение и настояща поддръжка на дома " (71%). 

Унгария остава най-евтината държава-членка за групата " Транспорт “ (70%), следвана от Полша за групата " Отдих и просвета “ (62%), а България отбелязва най-ниското равнище на цените за групата услуги за настаняване и ресторантьорство (50%). 

Люксембург има най-високото равнище на цените за " Мебели, домакинско съоръжение и поддръжка на дома " (128%) измежду страните членки, а Дания е най-скъпата страна в Европейски Съюз за групите " Транспорт " (129%), " Отдих и просвета " ( 143%), както и настаняване и ресторантьорство (154%). 

Индекси на размера на брутния вътрешен артикул на глава от популацията, изчислени въз основата на паритета на покупателната дарба

Румъния дружно с Унгария записват идентична стойност на показателя на размера на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, изчислен въз основата на PPC, и е на равнище от 76% по отношение на междинното за Европейския съюз. Най-ниската стойност на брутния вътрешен артикул на глава от популацията, през 2022 година, е регистрирана от България, с 38% под междинното за Европейски Съюз. Най-високо равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европейския съюз записва Люксембург, който надвишава междинното за Европейски Съюз със 156%. Това частично се изяснява с обстоятелството, че огромна част от непознатите жители имат нараснал дял в общата работна мощ на страната и способстват за реализирането на Брутният вътрешен продукт, само че не са част от локалното население.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР