Новозеландски пилот остава година в плен на войнстващи бунтовници в

...
Новозеландски пилот остава година в плен на войнстващи бунтовници в
Коментари Харесай

Година в плен: Случаен пилот е взет за заложник в опитите за отделяне на провинция от управлението на държава

Новозеландски водач остава година в плен на войнстващи бунтовници в размирната провинция на Индонезия Западна Папуа.

Група въоръжени бойци, водени от племенния пълководец Еганиус Койега, отвличат Филип Мертенс на 7 февруари 2023 година, откакто самолетът му каца при обезпечаването на доставки.

Похитителите на Мертенс заплашват да го убият. Поставят ултиматум - Нова Зеландия да се съгласи да окаже напън върху Индонезия, с цел да може провинция Западна Папуа да се отдели от ръководството на страната. Искането е видимо невероятно.

Година по-късно то остава все по този начин далечно. Междувременно малко се знае къде е държан водачът и по какъв начин оцелява в плен, заобиколен от въоръжените бойци, споделя Си Ен Ен.

Мъжът се извинил, само че все пак ще му бъде неразрешено да влиза в Индонезия за най-малко шест месеца

Еганиус Койега, който съвсем постоянно е заснеман с картечница, е член на Националната освободителна войска на Западна Папуа (TPNPB) - въоръженото крило на Движението за свободна Папуа, което се стреми към самостоятелност.

TPNPB е избрана от индонезийското държавно управление като терористична организация и в предишното групата е вземала заложници, с цел да продължат своята идея.

Мертенс обаче е държан доста по-дълго от множеството пленници, сред похитителите поражда различие какво да вършат с 37-годишния брачен партньор и татко.

В навечерието на една година от залавянето на Мертенс, управлението на TPNPB обществено притиска Койега да го освободи „ в името на човечеството “. Той още не се е съгласил.

Забраната визира както индонезийски жители, по този начин и чужденци и туристи

„ Ако водачът почине в ръцете на TPNPB, това ще бъде пагубно за папуасския народ, който се бие повече от 60 години “, споделя генерал-майор от TPNPB Терианус Сатто в свое изказване на 3 февруари.

Между февруари и ноември 2023 година бунтовниците изпращат видеоклипове на водача като доказателства, че той към момента е жив.

На тях обаче се вижда по какъв начин той става все по-слаб и по-запуснат. Най-често е заобиколен от бойци, въоръжени с пушки, лъкове и стрели.

В едно от видеата се виждат минимум дузина оръжия, опрени в главата на Мертенс, а Койега носи както военни униформи, по този начин и обичайно облекло с огърлица от бивни на глиган.

Еганиус Койега е наследник на герой за самостоятелност от Западна Папуа, който е погубен от индонезийската войска. Наследникът му има репутацията на жесток паравоенен, закален от кървави конфликти със специфичните елементи на столицата Джакарта.

Трусът аргументи гибелта на минимум 268 души

Месеци наред Еганиус Койега води игра на котка и мишка с индонезийски бойци през гъстите джунгли на Западна Папуа. Междувременно натискът върху индонезийската войска се усилва, чака се тя да освободи взетия пленник.

През март 2023 година индонезийски бойци настигат групата на Койега, само че са отблъснати след съдбовна престрелка.

Койега слага и няколко крайни периода, заплашвайки да простреля Мертенс, в случай че настояванията му не бъдат изпълнени. Пилотът към момента е жив.

Според Деймиън Кингсбъри, учен и специалист по разрешаване на спорове, който взе участие в първичните договаряния за освобождение на Мертенс - Нова Зеландия наподобява не желае да договаря непосредствено с Койега.

„ Миналата седмица имаше предложение към държавното управление на Нова Зеландия да се срещнем, с цел да обсъдим процеса, посредством който Мертенс може да бъде освободен. Правителството на Нова Зеландия не отговори на това предложение “, разяснява Кингсбъри.

На 22 декември е снимано ново видео със заложници, което демонстрира по какъв начин Мертенс се обръща към фамилията си от планините на Папуа, като им споделя, че е в положително здраве.

Министърът на външните работи на Нова Зеландия Уинстън Питърс разяснява в изказване, че управляващите към момента са загрижени за положението на водача.

„ Знаем, че тъкмо преди Коледа Филип съумя да се свърже със фамилията и приятелите си, с цел да ги увери, че е жив и здрав, само че към момента сме загрижени за продължителността на времето, през което е арестуван “, разяснява Питърс.

„ През последната година необятен кръг от държавни организации на Нова Зеландия работят интензивно с индонезийските управляващи и други органи, с цел да обезпечат освобождението на Филип “, показва още той.

Змията е била с дължина над пет метра

Междувременно индонезийските старания за освобождение на Мертенс са били „ впечатляващо несполучливи “.

„ Отговорът на Индонезия е подбуден от индонезийските военни и тяхното мнение е, че те ще преследват тази група, ще убият водачите и ще освободят Мертенс “, показва Кингсбъри.

„ Няколко пъти те са влизали в контакти, при които индонезийски бойци са били убити. Това демонстрира какъв брой бързо се придвижва групата на Койега на терена и какъв брой неспособна е Индонезия да се оправи с проблема “, добавя още той.

Тъй като Нова Зеландия наподобява не желае да договаря, а Индонезия не може да избави Мертенс, ориста на водача зависи напълно от Еганиус Койега.

„ Съдбата на Мертенс е в ръцете на Койега от деня, в който той беше похитен и на първо място беше въпрос на шанс да остане жив “, показва Кингсбъри.

Въпреки че управлението на TPNPB желае Мертенс да бъде освободен като акт на милосърдие, е малко евентуално сагата да има неотложно влияние върху геополитиката.

И двете районни сили Нова Зеландия и Австралия поддържат „ умишлена невмешателство в делата на Индонезия, с цел да запазят мощни връзки с Джакарта “, споделя Ками Уеб-Ганън, координатор на плана Западна Папуа в австралийския университет Уолонгонг.

„ Те са напълно решени да признаят индонезийския суверенитет над Западна Папуа “, добавя той.

Западна Папуа, богата на запаси някогашна холандска колония, е публично погълната от Индонезия след спорен референдум през 1969 година Защитниците на независимостта на Папуа споделят, че гласуването не е било нито свободно, нито почтено.

Една година след отвличането на водача прозорецът за договаряния за безвредното му освобождение може да се свие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР