Нововъведение в инструментите за разработка Windows App SDK обещават по-бързи

...
Нововъведение в инструментите за разработка Windows App SDK обещават по-бързи
Коментари Харесай

Има начин Windows приложенията да работят с 50% по-бързо


Нововъведение в инструментите за разработка Windows App SDK дават обещание по-бързи и по-компактни приложения (снимка: Microsoft)

Много консуматори на Windows страдат от мудна работа на приложенията, по разнообразни аргументи – било то поради слаб хардуер, запушване с стратегии или недостатъци на самата операционна система. То ето, че Microsoft откри метод да направи приложенията за Windows 50% по-бързи и в същото време да понижи размера им до 8 пъти.

“Вълшебният инструмент ” за тази цел е Windows App SDK, който се снабди с поддържа на технологията Native AOT. Благодарение на това, Windows приложенията, основани благодарение на този инструмент за създаване, започват доста по-бързо и заемат по-малко дисково пространство. В частност, това важи за приложенията „ Връзка с телефона ” („ Phone Link ”) и „ Снимки ” („ Photos ”) в състава на Windows 11.

По-бързи и по-леки Windows приложения

Microsoft пусна предварителна версия на Windows App SDK 1.6, която може да направи актуалните Windows приложения доста по-бързи и по-икономични – в случай че разработчиците изискат това, отбелязва профилираният портал Windows Latest.

Windows App SDK (по-рано прочут като „ Project Reunion ”) е набор от принадлежности за основаване на съвременни Windows приложения. Той включва библиотеки WinUI 3 за създаване на графичния потребителски интерфейс, WebView2 за уеб наличие, MSIX за пакетиране на приложения и MRT Core за ръководство на ресурсите.

Като част от Project Reunion, разгласен от Microsoft на конференцията за разработчици през май 2020 година, компанията възнамерява да обезпечи безпроблемна интеграция сред програмния интерфейс (API) на Win32 и Universal Windows Platform (UWP), предоставяйки единна платформа за разработка с противоположна съгласуемост.

Благодарение на новите принадлежности, разработчиците на програмен продукт получиха опция да основават приложения, които ще работят на всяко устройство с Windows 10 (по-късно с Windows 11), без значение от типа на хардуерната платформа и съответната версия на операционната система. Предполагаше се, че съществуващите приложения също могат да бъдат приспособени към новия модел.

Приложения с присъщ недостатък

Почти всички съществуващи приложения, основани благодарение на Windows App SDK, обаче се характеризират с постепенно пускане или липса на гладкост в графичния интерфейс – това е изключително видимо при взаимоотношение с бутони или други контроли.

По-рано се появиха информации за проблеми с продуктивността в общоприети приложения на Windows 11 като „ Phone Link ” и „ Photos ”. По-специално, недоволствата бяха породени от бавното пускане на такива видимо елементарни стратегии, с дълго изчакване прозорецът с началния екран да изчезне и да се появи главният прозорец на приложението.

Microsoft евентуално е била наясно, че приложения като Photos би трябвало да започват съвсем незабавно на съвременен хардуер. Затова след септемврийската актуализация на Windows, стана допустимо да се конфигурира автоматизирано пускане на Photos във фонов режим, тъй че идващия път, когато потребителят се обърне към програмата (която към този момент е в паметта), тя ще отговори на поръчката по-бързо, в сравнение с по време на “студен ” старт.

Бавното пускане не е единственият проблем с приложенията, основани благодарение на Windows App SDK. Програмите от този вид се характеризират и с известна „ мудност ” по време на работа, отбелязва Windows Latest.

Съвременните Windows приложения постоянно употребяват интегрирано уеб наличие (за това е виновна средата за осъществяване Edge WebView2) – да вземем за пример, в модифицирания имейл клиент Outlook, което се отразява отрицателно на отзивчивостта на интерфейса на програмата и води до консумация на доста повече RAM, спрямо обичайните Windows приложения.

Вградена AOT поддръжка

Започвайки с Windows App SDK версия 1.6 Preview 2, инструментариумът към този момент поддържа лична AOT компилация (компилация на код преди осъществяване на програмата) на.NET Core приложения. Пакетираните по този метод приложения се отличават с по-висока скорост на пускане и по-малък „ вкус ” за памет.

Първоначалните вътрешни проби, извършени от експерти на Microsoft, демонстрират, че приложенията, модифицирани в сходство с метода Native AOT, започват 50% по-бързо, в пакетирана форма (MSIX) те заемат до осем пъти по-малко място за предпазване, а в независим формат (когато приложението включва всички зависимости, нужни за работа) – до два пъти по-малко място.

Но съществуващите модерни приложения за Windows 11 няма да работят по-бързо, посредством единствено на тази смяна – належащо е известно изпитание от страна на техните разработчици. Ще чакаме това на първо място от самата Microsoft, която евентуално ще усъвършенства приложенията Phone Link и Photos.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР