Нововъведената система за издаване на електронни рецепти за антибиотици и

...
Нововъведената система за издаване на електронни рецепти за антибиотици и
Коментари Харесай

Как работи системата с е-рецептите в чужбина?

Нововъведената система за издаване на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет у нас към този момент започва. Оказа се обаче, че тя основава доста проблеми както за лекари, по този начин и за аптекари и пациенти. Практиката съществува в редица страни.

В Германия изтича 3-месечният тестови интервал. Там електронният документ е въведен за всички лекарствени средства, изясни ръководителят на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн доктор Аспарух Илиев.

„ Държавните здравни каси, които са най-големият осигурител в Германия, изписват най-евтините генерици и по този метод се пестят пари ”, добави експертът. Швейцария към момента употребява хартиени предписания, само че те се сканират и цифровизират, акцентира доктор Илиев. Документите там се съхраняват в списък.

Темата в студиото на „ Здравей, България ” разясниха и Боряна Маринкова от Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти, и ръководителят на Националната пациентска организация Владислава Цолова.

Основно усложнение при изписването на медикаменти у нас се оказва, че идентичен артикул от разнообразни вносители попада в системата с разнообразни кодове. Когато персонален доктор изпише даден антибиотик с кода към него, а в аптеката има генерик на друга компания, фармацевтът няма право да продаде на пациента различния вид. Според Боряна Маринкова този пропуск би трябвало да бъде поправен в електронната система. За едно лекарство може да има и 16 кода, разясни тя.

Според Владислава Цолова всяко начало е мъчно, само че нововъведението е стъпка в вярната посока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР