Новото управление на Българската банка за развитие (ББР), назначено от

...
Новото управление на Българската банка за развитие (ББР), назначено от
Коментари Харесай

Новият шеф на Банката за развитие: Заварихме корупция и лошо управление

Новото ръководство на Българската банка за развиване (ББР), назначено от някогашния длъжностен министър Кирил Петков, е заварило " корупция и неприятно ръководство ", стана ясно от изявление за БНР на изпълнителния шеф Цанко Арабаджиев.

Той посочи, че при влизането в управлението на банката е заварил изключени контролни механизми и има съображение да мисли, че институцията е била ощетявана по разнообразни способи.

" Има сключвани контракти с трети страни, които са безусловно неизгодни за ББР. Имаме един съответен образец с един контракт, по който банката заплаща 5 или 6 пъти над пазарната цена за избрана услуга от трето лице, става дума за взаимодействие с медиите. Сега го прекратяваме. Имаше контракт с трета компания за към 18-20 хиляди лв. на месец за услуга, която никой не я употребил в банката - договорът беше по отношение на GDPR регламента. Прекратихме го и него ", заяви Арабаджиев. Той акцентира, че заплатите на новия екип в ББР са " в пъти по-ниски " от предходния.

По думите на Арабаджиев 5 от едрите 8 заема на близки до предходната власт фигури са отпуснати по този начин, че сега са в гратисен интервал и не дължат заплащания.

" От огромните 8 заема, отпуснати от ББР, което е доста непривична за комерсиалните банки огромна централизация, не споделям, че безусловно е нещо неприятно, един е в просрочие, от останалите 7 - пет нямат задължения да заплащат все още. Те са в гратисни интервали по главница, а 4 от тях и по главница, и по рента ", изясни Цанко Арабаджиев.

По думите му към този момент има промени и фокусът на ББР е извърнат към дребните компании. " Финансиране за към 20 млн. лв. непосредствено е отпуснала ББР при новото управление ", сподели шефът.

Изпълнителният шеф на ББР описа, че за поста му се е обадил персонално Кирил Петков, с който тогава не се познавали.

" Каза ми, че ще бъде министър на стопанската система, беше още преди да стане. Всички знаехме, че в ББР има съсредоточени недобри практики и като един от най-важните принадлежности под неговото ръководство, е обикновено да си е мислел за екипа, с който ще стартира работа като министър ", сподели Арабаджиев.

Той изясни, че от ОББ е бил уволнен преди години поради спор с директния му началник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР