Новото служебно правителство на Гълъб Донев официално встъпи в длъжност.

...
Новото служебно правителство на Гълъб Донев официално встъпи в длъжност.
Коментари Харесай

Кабинетът Донев 2 официално встъпи в длъжност

Новото служебно държавно управление на Гълъб Донев публично встъпи в служба. Президентът Румен Радев ги прикани да се борят с обедняването, да лимитират монополите и спекулата и да подобрят изискванията за икономическо развиване.

Гълъб Донев увери, че са подготвени за втория сезон на политическия сървайвър.

Вторият длъжностен кабинет, отпред с Гълъб Донев и пети на президента Румен Радев встъпи в служба с тържествена гала в Гербовата зала. Държавният глава ги поздрави за свършеното до момента. Призова ги в решенията си да се управляват напълно от ползите на хората. Гълъб Донев съобщи, че тяхна предпочитана задача ще бъде провеждането на почтени и демократични избори.

Президентът изясни за какво още веднъж е избрал този кабинет.

" Въпреки лимитираните принадлежности на една изпълнителна власт, без парламентарна поддръжка вие успяхте да спрете свободното рухване на страната, да парирате насадените рецесии, да проведете почтени избори и да откриете нови благоприятни условия за възходящо развиване на страната. Достатъчно е да дам образец в един от най-критичните браншове - енергетиката, където единствено за няколко месеца бе осъществен същински скок ", сподели Радев.



Въпреки постигнатите резултати, цените на стоките от първа нужда не престават да порастват, а българите обедняват, означи Румен Радев.

" Затова и главните цели във вашата по-нататъшна активност би трябвало да бъдат ориентирани за гарантиране на покупателната дарба на българските жители и битка с обедняването, поддръжка на най-уязвимите, ограничение на монополите и спекулата, възстановяване на изискванията за икономическо развиване, поддръжка на родните производители и привличане и то по-агресивно на задгранични вложения ", сподели президентът.





Държавният глава счита, че измененията в Избирателния кодекс ще усложнят гласуването, само че има вяра, че държавното управление ще направи нужното вотът да не бъде килнат, а почтен.

" Очаквам и да продължите напъните си за подсилване на държавността, правосъдната промяна, битката с корупцията, макар абдикацията на Народното събрание по тези тематики и невъзможността или нежеланието да вземе нужните решения импортирани от вас ", сподели Радев.

Подчерта, че България получи цялостна поддръжка на европейските институции и дата за присъединение към Шенгенското пространство и чака служебното държавно управление да развивате постигнатите триумфи в европейската ни интеграция.

" Очаквам да укрепите и лидерската роля, която България си извоюва в района посредством новаторски хрумвания и планове, водещи до подсилване на сигурността, нараснала съгласуваност, стопански продан и взаимно доверие. Ето това е в действителност ролята и мястото на България, което ни се поставя ", сподели президентът.



Президентът чака извънредно оспорвана предизборна акция. Смята, че партиите не са намерили храброст, да поемат отговорност за ръководството на страната в сложните времена.

" Най-вероятно част от участниците в тази акция ще опитат да извлекат дивиденти на ваш тил, да ви предизвикат всекидневно, да оправдават с вас личните си провали, да си приписват вашите триумфи. Искам най-отговорно да ви прикани да пазите хладнокръвие, да не с намесвате в акцията, да не вземате страна, само че да отстоявате истината, вашето персонално достолепие, ползите на ведомството, което представяте и най-много на българските жители. Този втори мандат, ще бъде още по-труден, тъй като проблемите са доста, а упованията са огромни. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът на вашия триумф. На добър час ", сподели Радев.



Гълъб Донев увери, че са подготвени за идните провокации.

" Да си министър втори мандат има едно съществено преимущество - към този момент знаеш какво следва и си подготвен за втория сезон на политическия сървайвър. Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече, че офанзивата против някои от нас даже не изчака предизвестения завършек на 48-ото Народно събрание ", сподели Гълъб Донев.



Донев чака да бъдат упреквани за несбъднати промени и решения, за които пълномощия има единствено Народно събрание.

" Ще продължим да вършим отговорно и транспарантно работата, за която сме определени и назначени от президента на Република България. Ще запазим спокойствието и рационалния разговор в публичните връзки. Наш приоритет в идващите два месеца ще бъде организацията и подготовката на почтени, демократични и свободни избори ", сподели той.

Увери, че по никакъв метод няма да вземат участие в предизборната акция.

" Това не е нашата сцена. Ще подминаваме дребните политически провокации, само че ще бъдем безкомпромисни с лъжите. Няма да участваме в издълбаването на нови разграничителни линии. Ще продължим напъните си за възстановявване доверието на българските жители в страната ", сподели той.



Президентът показа новия длъжностен министър на културата Найден Тодоров като човек добре прочут със своя професионализъм, гений и отдаденост на българската просвета.



Благодари на Велислав Минеков за работата му в решаването на проблемите в региона на културата. Новият длъжностен кабинет постави клетва и се насочи към Министерския съвет.

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР