Новото ръководство на ВиК – Пловдив продължава да има сериозни

...
Новото ръководство на ВиК – Пловдив продължава да има сериозни
Коментари Харесай

Блокаж във ВиК- Пловдив! КЗК отмени поръчка за ремонти при аварии за 12 млн. лева

Новото управление на ВиК – Пловдив продължава да има съществени проблеми в органиВодното сдружение е и с анулирана процедура за тръби и фитинги, което затруднява ремонтитезирането на публичните поръчки, които са от витално значение за действието на сдружението. Както TrafficNews писа след 7-месечна сага в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд бе анулирана поръчка на водното сдружение за доставка на тръби и фитинги за 5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Поради това към този момент има проблеми с уличните поправки в Пловдив, а и в цялата област, защото ВиК не могат да доставят тръби за тях, каквато е практиката. Една от спънките, които изникнаха от тази обстановка, е ремонтът на бул. „ Кукленско шосе”, където от ВиК не могат да доставят детайли за канализацията, а оттова и компанията не може да работи по пътя.

Преди дни най-голямата поръчка на ВиК – Пловдив също падна в Комисия за защита на конкуренцията. Предметът й е „ Възстановяване на пътни настилки след премахване на повреди на водоснабдителната и канализационната мрежи на територията на град Пловдив и област Пловдив”, а прогнозната й цената е внушителните 12 млн. лв. за 4 години.

В процедурата са взели участие три компании и консорциуми - „ Запрянови – 03”, „ Ф енд Ф консулт България” и консорциум „ Път гарант”, представлявана от компании на Крум Бурджиев, които и до момента се занимаваха с ремонтите на ВиК – Пловдив.

Софийската компания „ Ф енд Ф консулт България” са пуснали тъжба в Комисия за защита на конкуренцията за противозаконни условия по поръчката, а точно, че „ Изпълнителят се задължава да внесе парична гаранция по посочена от Възложителя банкова сметка в размер на 20 000 лв., настрана от гаранцията за осъществяване на договора”. Според Комисия за защита на конкуренцията това изискване е нелегално, защото съставлява спомагателна финансова тежест.

Ако Върховен административен съд удостовери решението на Комисия за защита на конкуренцията, то ВиК ще би трябвало да пуснат нова поръчка за пътни поправки, която евентуално също ще се върти още месеци. Това пък може да сложи под риск цялата работа на водното сдружение – от една страна – няма тръби за повреди, а от друга компания, която да прави ремонтите след отстраняването им.

ВиК – Пловдив дава отговор над 4 340 км водопроводна мрежа и над 1000 км канализационна мрежа.

Средногодишното количество възобновена пътна настилка за интервала 2019 - 2021 година е 31 430 кв. м асфалтови настилки общо, 10 640 кв. м различен тип настилки. На процедура изразходването на средствата ще зависи най-вече от броя и естеството на повредите, които ще се случат в идващите години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР