Новото ръководство на Булгаргаз ЕАД изпрати позиция до медиите във

...
Новото ръководство на Булгаргаз ЕАД изпрати позиция до медиите във
Коментари Харесай

Новото ръководство на Булгаргаз: Дружеството е с празни сметки

Новото управление на " Булгаргаз " ЕАД изпрати позиция до медиите по отношение на " наследството ", което е разкрило при встъпване в служба. Членовете на Съвета на шефовете считали, че ще открият документи, съдържаща информация за настоящото положение и активността на сдружението. Такава обаче нямало.

Ето и цялостния текст на прессъобщението, с данните от инспекцията, осъществена от новото управление на сдружението:

След формалното регистриране в Търговския указател на 3 февруари членовете на новия Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД чакаха и имаха предпочитание за обезпечаване на последователност с някогашния управнически състав, посредством предаване на документи, съдържаща информация по отношение на настоящото положение и активността на сдружението, само че контакт не бе е сбъднат.

Причината за това е, че към този момент освободеният Съвет на шефовете и по-точно - изпълнителният шеф на сдружението, в последния си работен ден, е прекратил трудовите правни отношения на шефа на Дирекция „ Правна “, шефа на Дирекция „ Търговия с природен газ “, шефа на Дирекция „ Финанси “ и други чиновници, против парични компенсации в размер на повече от 170 000 лв..

Обезщетението на тримата шефове е в размер на 6 заплати, а за останалите двама чиновници (включително водача на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите, че за освободените по този метод чиновници е невероятно да работят за бъдеще в енергийния бранш и че това е единствения метод те да бъдат обезщетени са несъстоятелни, като оставяме без коментар моралната страна на въпроса.

Отстраненото управление освен попречва и саботира естествената последователност с новия състав на Съвета на шефовете, само че и е положило старания да бъде премахнат архивът на Съвета на шефовете, който съдържа информация за взетите решения от бившето управление за интервала от 2015 година до деня на неговото освобождение.

Новият Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД е посрещнат само от основния счетоводител на сдружението и от началника на отдел „ Човешки запаси “. На доста от въпросите, сложени от новите членове на Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД, останалите чиновници на сдружението не са могли да отговорят, защото не са били осведомени и са нямали информация какво се е случвало в сдружението, заради слагането им в изолираност.

Тези дейности могат да бъдат избрани като неприемливи, уронващи престижа и поставящи в риск оперативната активност на сдружението. „ Булгаргаз “ ЕАД е със стратегическо значение за стопанската система на страната, обвързвано с обезпечаване непрекъснатост и сигурност на газовите доставки, предопределени за промишлеността, газоразпределителните и топлофикационни сдружения и следва да бъде ръководено с висок професионализъм, отговорност и честност, което не кореспондира с дейностите на остарялото управление.

Изненада за новия Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД е било финансовото положение на сдружението, защото от изказванията по медиите на господин Николай Павлов са останали с усещане, че с помощта на бившето управление, „ Булгаргаз “ ЕАД е в чудесно финансово положение и е една просперираща компания, без проблеми на газовия пазар и връзките си с снабдители и клиенти.

Това което новият Съвет на шефовете е получил като информация е, че по банковите сметки на „ Булгаргаз “ ЕАД към 03.02.2022 година има единствено 640 хиляди лева и са усвоени 51.730 млн. лева овърдрафти от разнообразни банки. Същевременно, прогнозните заплащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лв., а предстоящите парични приходи са почти за 400 млн. лв., т.е. предвижда се паричен недостиг в размер на 250 млн. лв., който новият Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД би трябвало да обезпечи в най-кратки периоди, с цел да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с съветския и азерскиядоставчик, а също по този начин и да се платят отговорностите към бюджета за Данък добавена стойност (приблизително към 100 млн. лева) и данък.

Вземанията на „ Булгаргаз “ от „ Топлофикация София “ ЕАД към 07.02.2022 година са в размер на 167 млн. лв., а от Топлоелектрическа централа „ Варна “ АД са към 35.5 млн. лв..

Очевидно „ Булгаргаз “ е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 година, защото в края на 2021 година са направени две цесии с Български енергиен холдинг “ ЕАД на вземания от „ Топлофикация София “ ЕАД в размер на 206 млн. лева и все пак сдружението завършва 2021 година с наличност по банкови сметки от единствено 2 млн. лв..

Във връзка с изказвания в медиите, че новият Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД ползва същата политика за търговия на проведените борсови пазари, като тази на бившето управление, е належащо да бъде предоставена следната информация:

Въпреки неналичието на задоволително време, в което новото управление на „ Булгаргаз “ ЕАД да има опция да се запознае и проучва детайлно дейностите и фирмената политика на сдружението, от предоставените данни е видно:

След регистрацията на държавната газова борса – „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД, „ Булгаргаз “ ЕАД е търгувало на нея, само че със мощно стеснен брой търговци. В интервала до м. юни 2021 година „ Булгаргаз “ ЕАД изключва търговията с избрани участници на пазара, като осъществените покупко-продажби са се осъществявали единствено с четири участници на проведения борсов пазар, в случай че към сегашния миг на борсата са регистрирани 49 търговци.

След като частната газова борса – „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД се записва като настояща борса на природен газ, управлението на „ Булгаргаз “ ЕАД стартира да предлага и осъществя продажби на обилни количества природен газ и там. Регистрираните членове на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД са доста по-малко от тези на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД – 14 члена, към сегашния миг. Следва също по този начин да се означи, че „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД оперира без утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране Правила за работа на проведен борсов пазар на природен газ.

Сделките на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД са били сключвани с не повече от трима търговци на природен газ, като обилни размери природен газ са търгувани главно с един търговец.

Една от първите стъпки, които предприе новият Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД беше да изследва осъществените търговски покупко-продажби на двете платформи, като в резултат на осъществената инспекция се открива следната информация единствено за месец декември 2021 година (този месец е определен, защото тогава „ Булгаргаз “ ЕАД осъществя през тържищата най-голямо количество природен газ, което е в общ размер от 491 621 MWh, като на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД са осъществени 254 170 MWh, а на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД – 237 451MWh): „ Булгаргаз “ ЕАД е оперирало и на двете тържища, като покупко-продажбите, осъществени през посочения интервал на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД, са на по-ниска цена от тези на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД. Това е довело до пропуснати изгоди за Булгаргаз в общ размер на 1 677 233 лв..

Поради късото време от встъпването на новия Съвет на шефовете, към сегашния миг е юридически разбор за пропуснатите изгоди единствено за месец декември 2021 година

„ Булгаргаз “ ЕАД смята, че към сегашния миг ликвидността на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД е по-голяма, поради по-големия брой участници, записали се за търговия на природен газ. Бяха отстранени рестриктивните мерки за търговия с част от участниците на тази борса, наложени от предходното управление на сдружението, за разширение на опциите за покупко-продажби с повече участници на българския газов пазар.

По отношение на осъществените от Булгаргаз покупко-продажби на 4 февруари 2022 година, следва да се създадат следните уточнения:

" Булгаргаз “ ЕАД е продало общо 37 700 MWh, от които 37 400 MWh за артикул уикенд (WE) и ден напред (DA) и 300 MWh за артикул в самия ден (WD), посредством осъществяване на 18 покупко-продажби с 8 търговци на газ, като търговията е траяла от 11:24 ч. до 17:05 ч.

Дружеството е продало продуктите WE и DA на междинна цена 150.29 лв. за MWh (средната цена на румънската газова борса BRM на сегмент DA на 04.02.2022 година е била 154 лв. за MWh, а на 05.02.2022 година на същия сегмент е била 149 лв. за MWh.), за артикул WD на цена от 145.00 лв. за MWh.

“Булгартрансгаз “ ЕАД, надлежно: за 04.02.2022 година – 138.2117 лв. за MWh, за 05.02.2022 година - 137.99 лв. за MWh, за 06.02.2022 година – 138.05 лв. за MWh). В тези дни няма покупко-продажби с аналогични артикули, подписани на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД.

„ Булгаргаз “ ЕАД е осъществя облага в размер на 568 хиляди лв. в случай че се съпоставя продажната цена и цената по контракта с най-висока цена и над 1.4 млн. лв., в случай че сравнението е с одобрената цена от КЕВР с включен достъп и транспорт до ВТТ (Виртуална Търговска Точка).

Дневните артикули (WD, DA, WE) на всички европейски газови тържища се търгуват 24/7 на правилото на непрекъсната търговия на анонимна база, като задачата на дневните покупко-продажби е всеки търговец, регистриран на пазара, е да поддържа входящите потоци (покупка и рандеман на естествен газ) оптимално близки до изходящите потоци за деня (продажба и нагнетяване на газ). Разликата сред двете образува позитивен, респективно негативен дисбаланс за деня. Формираният дисбаланс се таксува от оператора на газопреносната мрежа с „ такса за дневендисбаланс, коятое +8% от пазарната цена за деня за тези търговци, които са в негативен дисбаланс и -8% от пазарната цена за тези, които са в позитивен дисбаланс.

Тези правила подтикват участниците на пазара да търгуват остатъкът или дефицитът на природен газ на борсата, вместо да употребяват газопреносната система на оператора като източник за балансиране. Това са и отговорности, произлизащи от Регламент (ЕС) 312/2014 на Комисията за определяне на мрежови кодекс за балансиране на газопреносната мрежа, който се ползва за всички ползватели на газопреносната система в страните-членки на Европейски Съюз.

В случай на остатък на природен газ и при съществуване на повече дейни търговци е допустимо да се осъществят огромен брой покупко-продажби в границите на къс период от време. Сделките се реализират за всеки участник на пазара да балансира входящите и изходящите потоци на природен газ и да избегне дължимите такси за дневен дисбаланс.

Сделките, осъществени от „ Булгаргаз “ ЕАД на 04.02.2022 година, са част от този развой, поради регистрираният остатък на природен газ вследствие на пониженото ползване в страната, заради повишение на температурите. Като се има поради, че цената на дневните артикули се базира единствено на пазарните сили на търсенето и предлагането за деня, при позитивни систематични остатъци цената стартира да пада, което значи, че всеки търговец по опция следва да продаде остатъка си преди спада на цената.

Друг инструмент за балансиране на портфолиото, при положение на позитивен дневен дисбаланс, е понижаване на входящите потоци, например от покупка, което зависи от изискванията по договорите. В множеството случаи това не е допустимо или, в случай че е допустимо, е стопански неизгодно, още повече че потенциалът на вход към този момент е запазен и следва да бъде заплатен.

Търговията на борсата е естествен и наложителен инструмент за балансиране на портфолиото, а не изключение.

В допълнение на това следва да се направи и уточнението, че борсовата търговия е нужна освен, когато има остатъци на природен газ, само че и когато съответният търговец има опция да осъществя облага за сдружението, чрез нея.

В умозаключение, подчертаваме, че новото управление на „ Булгаргаз “ ЕАД подсигурява, че ще дава налично и транспарантно цялата публично значима информация по отношение на своята активност, написа още в мнение на Дружеството.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР