Новото правителство е избрано, но остава да видим как то

...
Новото правителство е избрано, но остава да видим как то
Коментари Харесай

Планът за възстановяване буксува, а с него и реформите

Новото държавно управление е определено, само че остава да забележим по какъв начин то ще стартира да взема решение наболелите проблеми, подбудени през последните месеци липса на постоянно ръководство – бюджетът е един подобен приоритет, само че да не забравяме и развиването на обстановката с националния проект за възобновяване и резистентност. Да напомним – проектът беше признат преди две години с огромно забавяне, което беше причина България да пропусне да получи задатък за осъществяването му, а след това пък осъществяването на заложените в проекта ограничения и промени започва много тромаво.

И до момента в който парламентарните партии и обединения дълго не успяваха да образуват болшинство, а служебното държавно управление беше заето с други належащи деятелности, които явно не включваха НПВУ, останалите страни в Европа работят интензивно:
Испания получи третото си заплащане, а съвсем всички останали са изпълнили ограничения и получили средства по най-малко две заплащания (авансово и редовно);Осем страни (Естония, Франция, Словакия, Малта, Ирландия, Португалия, Дания, Испания) са подали претенции за корекции в проектите си съгласно новите условия на регламента за включване на глава по RePowerEU в границите на механизма за възобновяване и резистентност, което на процедура значи нарастване на бюджета на проекта с спомагателни средства за ограничения и планове в региона на енергетиката. В България тази опция на този стадий даже не се обсъжда;Средствата, изплатени в границите на механизма, към този момент доближават 106,3 милиарда евро грантове и 47,1 милиарда евро заеми – към 21% от общите средства.
България обаче още веднъж закъснява с осъществяването на ограниченията по проекта за възобновяване, а оттова – с приемане на заплащания. За второто заплащане, чийто период изтече в края на декември 2022 година, към момента не са изпълнени 33 от 66 ограничения, а за третото, чийто период изтича в края на юни, остава да се изпълнят 43 от 46 ограничения. Неразборията с осъществяването е подкрепена и от цялостното комплициране, основано от законодателната власт – през януари 2023 година Народното събрание със свое решение задължи държавното управление да предоговори националния проект на България в част „ Енергетика “, а единствено преди няколко дни при започване на юни Народното събрание задължи държавното управление да регистрира в границите на 15-дневен период подхванатите стъпки по предоговарянето. Дали обаче постоянното държавно управление ще съблюдава уговорките на служебното да се регистрира пред Народното събрание до каква степен са стигнали договарянията с Комисията следва да разберем.

Накрая ще отбележим и общата наклонност в Европейски Съюз към задълбочаване на смисъла на механизма за възобновяване и резистентност посредством последователното му включване и в останалите форми на ръководство – подобен образец са новите условия за фискално ръководство и интеграцията на проектите за възобновяване в националните фискални прогнози. Готова ли е България да включи промените и плановете, планувани в НПВУ, в своята средносрочна бюджетна прогноза не просто на хартия, а като интегрална част от своята управническа тактика за идното бъдещо развиване на страната? Или ще продължи съмнението и разминаването сред обществено оповестените цели и практическото осъществяване на поетите задължения?

Текстът е част от петъчният бюлетин на

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР