Новото около казуса с АЕЦ Белене е, че наистина реакторите

...
Новото около казуса с АЕЦ Белене е, че наистина реакторите
Коментари Харесай

До 2 години България трябва да решим съдбата на реакторите за АЕЦ Белене

Новото към проблема с АЕЦ Белене е, че в действителност реакторите към този момент идват. Има някакъв дребен проблем с подписването на контракта за тяхната консервация. Това сподели Галина Александрова, гл. редактор на 3eNews. " Консервацията е извънредно значима. Тя би трябвало да бъде за две години, само че доколкото разбрах несъгласията са в съветската страна сред " Атомстройекспорт " и машиностроителните фабрики. Те ще решат този проблем между тях, тъй като ние сме изрядна страна по контракта ",каз още тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

Консервацията може да бъде осъществена в България и с български екипи, посочи гостенката. По думите й консервационният период от две години е самобитен период, в който би трябвало да се реши какво ще се прави с оборудването, тъй като по-нататъчното му консервиране би било извънредно скъпо, счита специалистът.

" Първо България би трябвало да си даде отговор на въпроса актив ли притежаваме или пасив. Така или другояче реакторите са платени. Това се случи при най-хубави условия, тъй като арбитражното дело завърши с добър излаз за България ", уточни Александрова.

Ако бъдат продадени на трета страна за реакторите ще ни се заплати доста по-малка сума от заплатената от нас, изясни събеседничката и добави, че за това би трябвало да се търсят други способи за тяхното оползотворяване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР