Новото Народно събрание може да доведе до дестабилизация и задълбочаваща

...
Новото Народно събрание може да доведе до дестабилизация и задълбочаваща
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Новият парламент може да дестабилизира страната

Новото Народно заседание може да докара до дестабилизация и задълбочаваща се политическа рецесия в страната. Това сподели пред Радио „ Фокус “ Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ-СДС, един от първите парламентаристи в най-новата ни история и ръководител на 36-то Народно заседание. Той напомни, че всеки нов парламент идва с вяра за по-добри дни за българския народ.

„ Същевременно както по време на изборите, по този начин и след тях, в това число изказвания на новоизбраните депутати при влизане в постройката на Народното събрание тази заран, ускоряват подозренията, че 45-тият парламент ще направи изключение от традицията и тези изключения идват от две направления. Първата е, че в него за първи път влязоха партии, които бяха водени на крилете на популизма и омразата. Известно е, че омразата не гради, а по-скоро разрушава. С ненавист се подвига барака, само че не и дом. Второто ми терзание, е че самите партии преди още да са почнали да работят обикновено заговориха, че е допустимо малко да работят и да преследват свои тясно партийни ползи, тъй че това Народно събрание да няма дълъг живот. Това е парадокс, тъй като вярата на жителите България е да има устойчиво развиване, несъмнено развиване, да се преодоляват действителните проблеми, а не да се вършат тънки партийни сметки по какъв начин ще се групират тъкмо малцинства и болшинства, по какъв начин ще отиде на нови избори и по какъв начин ще завоюват по-големи победи. Това е най-опасното за една народна власт - когато тяснопартийните ползи за реализиране на партийни победи се слагат над общонационалния интерес. Аз имам опасения за работата на новото Народно заседание. То може да докара до дестабилизация и задълбочаваща се политическа рецесия в страната. Това ще ни сложи в доста сериозна обстановка, в това число и в подтекста на нашето участие в Европейски Съюз “, добави Александър Йорданов.

" По-добрият вид за България е да има държавно управление от можещи хора, което незабавно да стартира работа ", акцентира той и добави, че Даниел Митов би бил заслужен министър председател на България, в случай че срещне поддръжка.

„ В обществото чувството е за неустановеност, съмнение, че това може да стане. Още надалеч преди изборите беше ясно, че в новия парламент болшинството ще се образува или с присъединяване на управлявалата до момента ГЕРБ, в този момент н коалиция ГЕРБ-СДС, или с присъединяване на опозиционната партия от 44-то Народно заседание Българска социалистическа партия. Без тези две политически сили не може да се образува парламентарно болшинство нито за избор на ръководител на Народното събрание, нито за ново държавно управление. Още през днешния ден ще разберем какво е болшинството в новото национално заседание при гласуването за ръководител на Народното събрание “, означи Александър Йорданов.

" Много партии лансираха концепцията за мажоритарни избори, за смяна на Изборния кодекс, само че мажоритарните избори биха подсигурили един двуполюсен модел, изясни евродепутатът. Парадоксът обаче е, че всяка една партия, даже и с минимум депутати, се изживява като някакъв значим фактор ", разяснява Александър Йорданов.

Според него партиите „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! “ през днешния ден би трябвало да решат дали желаят постоянен и сигурен парламент, който да работи задоволително дълъг интервал и действително да реализира промени.
" Това би означавало, че те ще гласоподават дружно ГЕРБ за избор на ръководител. Ако гласоподават с Българска социалистическа партия, значи, че Народното събрание потегля към личното си саморазрушение ", уточни още Александър Йорданов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР