Новото ляво Обединение вероятно ще участва на евентуални предсрочни парламентарни

...
Новото ляво Обединение вероятно ще участва на евентуални предсрочни парламентарни
Коментари Харесай

Нова Левица се готви да участва в изборите, мисли за листи и написа обръщение към конгреса на БСП

Новото ляво Обединение евентуално ще взе участие на възможни предварителни парламентарни избори. Това съобщи в Пловдив Костадин Паскалев, един от основателите за неговото основаване.

Според Паскалев няма да има проблем с подреждането на листите, при вероятно присъединяване на Обединението в изборите, като се има поради, че в него ще вземат участие няколко политически обединения.

 

„ Аз считам, че сега има добър разговор сред управленията на обособените леви политически партии и се надявам Българска социалистическа партия да се включи интензивно в този развой, с цел да може да се реализира в действителност едно дейно и добре работещо ляво обединяване “, сподели той. 

 

На днешната втора среща на самодейността „ Обединена левица “, която се организира в Пловдив, тематиката за бъдещото присъединяване в изборите е била разисквана в два подтекста - независимо присъединяване на „ Обединена левица “ със свои листи и взаимно присъединяване дружно с Българска социалистическа партия, което значи общи листи със Столетницата. 

 

Затова и след конференцията в Пловдив от „ Обединена левица “ излязоха със особено послание към делегатите на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия, който ще се организира на 12 февруари.

 

В него те показват, че задачата им е " рестарт на прокламираната в Конституцията обществена страна, а пътят е обединяване на левицата ".

 

От самодейността прецизират, че лявото обединяване не е против Българска социалистическа партия, нито зад тила на най-старата и всеобща социалистическа партия у нас.

 

" За нас, участниците в Конференцията „ Левицата! “, обединяването на левите сили не може и няма по какъв начин да бъде във щета на Българска социалистическа партия!

Обединението би трябвало да даде вяра на споделящите левите полезности български жители за нова сила и вероятност на лявото, за незабавно и дейно решение на най-острите обществени, стопански, политически и духовни проблеми на днешна България, достигнала след 33 години на дясна неолиберална политика до сериозни равнища на обществено неравноправие.

Обновлението на Българска социалистическа партия е наложително изискване за възобновяване силата на партията, която би трябвало да загърби натрапения вождизъм, да бъде прекъсната изтощителната вътрешнопратийна война, да възвърне правилото на демократичното единение, показват от самодейността „ Обединена левица “.

 

" Това не е против Българска социалистическа партия, нито зад тила на най-старата и всеобща социалистическа партия у нас. То може да се случи единствено посредством единодействието, труда, ентусиазма и вярата на всички леви хора – социалисти, социалдемократи, комунисти, еколози, на синдикатите, кооперациите, на левите цивилен и патриотични организации, на милионите обществено мислещи хора, които да върнем към правенето на политика и отстояването на правила - с общи хрумвания, групов дух и мощна религия ", настояват от платформата.

 

Обединението на Левицата е ЗА кардинално нови, смели и решителни леви политики, които да преобърнат пагубната наклонност България да е най-бедната страна в Европейски Съюз, страната с крещящи неравенства, с максимален брой работещи небогати и бедстващи пенсионери, с младо потомство, което напуща Отечеството в търсене на избавление от мизерията и неналичието на вероятности.

 

Тези проблеми изискват ясни решения, които могат да станат действителност единствено посредством единно, мощно „ Ляво Обединение “, което да стане водеща парламентарна мощ, а не брошка на ревера на статуквото и част от миманса на прехода ", се разбраха от платформата.

 

 Условието за това обаче е Българска социалистическа партия да стане част от това обновяване. Партията трябвало и да се освободи от натрапения вождизъм, да бъде прекъсната изтощителната вътрешнопратийна война, да възвърне правилото на демократичното единение.

 

„ Ясно е, че сега Българска социалистическа партия не може да се причисли към новата лява групировка, а единствено обособени нейни членове. През 90-та година, когато Българска комунистическа партия беше в аналогична обстановка – отхвърлена и изтласкана, Александър Лилов смени марката, програмата и организационния живот, което даде живот на левицата за 20 – 30 години напред ”, уточни Татяна Дончева. 

 

Тя посочи, че до първите изключителни избори мъчно би могло да се образува обединяването към групировка „ Левицата ”, само че е допустимо да стане за идващия парламентарен избор, да вземем за пример, по сходство на ПАСОК. Татяна Дончева добави, че в Българска социалистическа партия има много хора, които желаят различен ляв партиен модел, само че „ те не смеят да скочат ”.

 

Конференцията се организира в гранд хотел „ Пловдив “ и е продължение на кръглата маса „ Лява България – хрумвания, политики и вероятности “, която сложи началото на ново ляво обединяване в България. В нея вземат участие представители на Българска социалистическа партия, АБВ, „ Изправи се.БГ “, „ Движение 21 “, „ Нормална страна “, МИР, Българска социалдемокрация – Евролевица.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР