Новото летище в Истанбул ще бъде едно от най-големите в

...
Новото летище в Истанбул ще бъде едно от най-големите в
Коментари Харесай

12-те най-натоварените летища в света

Новото летище в Истанбул ще бъде едно от най-големите в света. С цялостното си въвеждане в употреба ще може да обслужва по едно и също време 114 самолета и ще дава работа на към 225 хиляди души.

От летището ще обслужва 350 дестинации и ще може да приема годишно към 100 милиона пасажери. Инвестициите в плана възлизат на Щатски долар 10,2 милиарда, като се чака през първите 25 години от употребата си да направи облага в размер на Щатски долар 22,2 милиарда.

По този мотив припомняме 12-те най-натоварени летища в света към този миг.

Международно летище " Хартсфийлд-Джаксън ", Атланта (ATL)

Преминали пасажери през 2017 година: 103 902 992 души. Брой писти - 5.

Международното летище " Хартсфийлд-Джаксън " в Атланта, Съединени американски щати е с най-големият трафик в света все още. Обслужва интернационалните полети до Северна Америка, Южна и Централна Америка, Европа, Азия и Африка.

Летището е главен основен център на превозвачите Delta Air Lines, AirTran Airways, Shuttle Америка и други компании, обединени под флага на Delta Connection.

Международно летище " Shoudu " - Пекин (PEK)

Пътнически трафик през 2017 година: 95 786 296 души. Брой писти - 3.

Това е най-голямото летище на Пекин и Китай, второ във връзка с пътническия трафик в света. Намира се на 20 километра североизточно от центъра на китайската столица.

Летище " Шоуду " е основният логистичен център за Air China, който обслужва към 120 дестинации от него както и за Hainan Airlines и China Southern Airlines.

Международно летище " Дубай " (DBX)

Обслужени пасажери през 2017 година: 88 242 099 души. Брой писти - 2.

Международното летище " Дубай " е най-голямото в Обединените арабски емирства, ситуирано на 4 км югоизточно от историческия център на Дубай.

То има потенциал от 60 милиона пасажери и 2,1 милиона тона товари годишно, а построяването на летището е коствало към 5,5 милиарда $.

Международно летище Haneda, Токио (HND)

Пътнически трафик през 2017 година: 84 956 964 души. Брой писти - 4.

Международното летище в Токио е едно от двете най-големи летища, обслужващи японския мегаполис Токио.

Летище " Ханада " в началото е била главното летище за региона на Токио, само че през днешния ден то споделя тази роля с интернационалното летище " Нарита ".

" Ханада " приема съвсем всички вътрешни полети до и от Токио, до момента в който " Нарита " приема съвсем всички интернационалните полети. През последните години обаче интернационалното значение на Haneda се разшири посредством постоянни чартъри до Сеул (Южна Корея), Шанхай (Китай) и Хонконг.

Летище " Лос Анджелис " (LAX)

Пътнически трафик през 2017.: 84 557 968 души. Брой писти - 4.

Това е основното летище на Лос Анджелис, Калифорния. Намира се на 16 километра от центъра на града.

Пътниците се обслужват от девет терминала. От летището има полети до Северна Америка, Латинска Америка, Близкия Изток, Европа, Азия и Океания. Площта на летището е 14 квадратни километра.

Международно летище " О`Хеър ", Чикаго (ORD)

Обслужени пасажери през 2017 година: 79 828 183 души Брой писти - 8.

Това е главното и най-голямото летище, което обслужва региона на Чикаго.

" О`Хеър " приема доста интернационалните полети от над 60 страни в света. Летището има 4 пътнически терминала като терминали 1, 2,3 са за вътрешни полети, където няма митническо обслужване, а терминал 5 е за интернационалните полети. Намира се на 27 км северозападно от Чикаго.

Летище " О`Хеър " е най-големият хъб на компанията United Airlines (чиито седалище се намира в Чикаго) и вторият по величина за American Airlines.

Международно летище " Хийтроу ", Лондон (LHR)

Пътнически трафик през 2017-а: 78 012 825. Брой писти - 2.

Летище " Хийтроу " е най-голямото интернационално летище на Лондон. То е

седмото най-натоварено пътническо летище в света през 2017 година и пъро по този индикатор в Европа.

Намира се на 24 километра западно от Централен Лондон. Включва 5 пътнически терминала и един товарен терминал.

Международно летище " Хонконг " (HKG)

Пътнически трафик през 2017 г.: 72 867 000. Брой писти - 2.

Международно летище " Хонконг " обслужва едноименния китайски град. За комерсиално прилагане летището бе намерено през 1998 година, замествайки остарялото летище " Кай Так ", като оттогава се трансформира в значим районен център за транспорт на товари и пасажери - въздушна врата към континентален Китай, Източна и Югоизточна Азия.

Въпреки относително късата си история, то неведнъж печели интернационалните награди като най-хубавото летище в света.

Международно летище " Пудонг ", Шанхай (PVG)

Обслужени пасажери през 2017 г.: 70 001 237. Брой писти - 5.

Новото летище на Шанхай е ситуирано в източната част на област Пудонг.

Летището има два съществени пътнически терминала, заобиколени от всички страни от три паралелни писти за политане и кацане.

Международно летище " Шарл де Гол ", Париж- (CDG)

Преминали пасажери през 2017 година: 69 471 442. Брой писти - 4.

Международното летище " Париж - Шарл де Гол " - обслужва френскта столица, ситуирано на 25 км североизточно от града в района Ил-де-Франс. То е най-голямото във Франция, осмото най-натоварено летище в света и второто в Европа след лондонското " Хийтроу ".

Летище " Шипхол ", Амстердам (AMS)

Пътнически трафик през 2017 година: 68 515 425. Брой писти - 6

Амстердамското интернационално летище " Шипхол " е най-важният въздушен вход за Европа, дружно с лондонското летище " Хийтроу ".

В " Шипхол " има пет съществени писти, друга писта обслужва полети на дребни самолети. В момента има проекти за създаване на седма писта и разширение на терминала за пасажери.

Летището е построено като един огромен терминал с огромни зали за пасажери, построяването на последната от тях е приключено през 1994 година.

Международно летище " Далас - Форт Уърт " (DFW)

Обслужени пасажери през 2017 година: 67 092 224 души. Брой писти -7

Dallas/Fort Worth International Airport се намира сред американските градове Далас и Форт Уърт.

Международното летище Далас/Форт Уърт има пет терминала. То е проектирано с упования за по-нататъшно разширение и теоретично може да има до 13 терминала с сбор изходи до 260. Но в близко бъдеще е малко евентуално летището да се разшири до това равнище. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР