Новото коалиционно правителство в Нова Зеландия иска да отмени закона,

...
Новото коалиционно правителство в Нова Зеландия иска да отмени закона,
Коментари Харесай

Пари срещу здраве: Обрат в Нова Зеландия – цигарите отново са позволени в „страната без тютюнев дим“

Новото съдружно държавно управление в Нова Зеландия желае да анулира закона, който не разрешава пушенето за бъдещите генерации, съвсем година откакто някогашният министър председател Джасинда Ардърн одобри законодателството в Народното събрание.

Целта на старите мери

Неговата цел беше бъдещите генерации въобще да не стартират да пушат - до 2025 година пушачите трябваше да са по-малко от пет % от популацията на страната. Очакванията бяха страната да бъде първата в света без тютюнев пушек. През последните години броят на пушачите в Нова Зеландия непрекъснато спадаше.

С ограниченията си против тютюнопушенето Нова Зеландия от десетилетия е образец в международен мащаб. Пушенето в работните пространства беше неразрешено още през 1990 година, през 2004 година – тази възбрана беше годна и за питейните заведения и заведенията за хранене. От 2010 година до момента налозите върху цигарите са се нараснали със 165 %. Цените на цигарите и тютюна в Нова Зеландия са измежду най-високите на света - междинната цена за кутия през 2023 година е 34,50 $, или към 31,50 евро.

През 2022 година Народното събрание на Нова Зеландия одобри закон, забраняващ продажбата на цигари или тютюневи произведения на всеки, роден след 2008 година Островната страна дейно забрани цигарите за всички бъдещи генерации. Тя беше първата страна, която в миналото приема сходен закон. Спроед него минималната възраст за закупуване на цигари трябваше да продължи да се повишава. На доктрина човек, опитващ се да си купи пакет цигари през 2072 година, ще би трябвало да покаже документ за идентичност, удостоверяващ, че той е на възраст минимум на 63 години.

Новият закон задължаваше тютюневите концерни да понижат наличието на никотина от 15 мг на грам, колкото е в този момент, на 0,8 мг. Според специалистите това е под границата, от която може да се сътвори взаимозависимост от цигарите. Приетите промени тогава включваха още разрешаване на продажбата им единствено в специфични магазини за тютюневи произведения и понижаване на броя на законно позволените магазини за продажба на цигари от 6000 на единствено 600 в цялата страна.

Обръщане на посоката

Сега тази целеустремена посока ще бъде заменена, а специалисти по публично опазване на здравето показаха шока си от това, като споделиха, че тази смяна ще коства до 5000 живота годишно. Това може да се окаже и изключително пагубно за маорите, измежду които тютюнопушенето е по-разпространено.

Приетите през 2022 година закони трябваше да бъдат приложени от юли 2024 година, само че като част от своето съдружно съглашение държавното управление се съгласи да анулира огромна част от тези промени - в това число унищожаване на условията за деникотизация и намаляването на комерсиалните обекти.

Приходите от продажбите на цигари ще компенсират намаляването на налозите върху приходите

В събота новият министър на финансите Никола Уилис сподели, че това ще се случи преди март 2024 година В програмата си обединението обещаваше понижаване на данъците върху приходите на физическите лица. Сега се чака приходите от продажбите на цигари да компенсират тази мярка.

В предизборната фискална актуализация на Министерството на финансите се посочваше, че намаляването на броя на магазините, които могат да продават тютюневи произведения, и наборът от ограничавания доста ще понижат приходите на страната.

 

Срещу " магнита на престъпността "

Новоизбраният министър-председател Кристофър Луксън съобщи, че промяната на посоката ще предотврати възникването на прикрит тютюнев пазар и това магазините да бъдат обект на закононарушения.

„ Концентрирането на разпространяването на цигари в един магазин в един дребен град ще бъде голям магнит за престъпността “, разяснява той пред локалните медии.

Луксън декларира, че държавното управление му ще продължи да понижава % на пушачите посредством просветителни и други политики.

„ Това е огромна загуба за публичното опазване на здравето и голяма облага за тютюневата промишленост – чиито облаги ще бъдат увеличени за сметка на живота на хората “, разяснява проф. Лиза Те Моренга, ръководител на неправителствената група Health Coalition Aotearoa.

Тя напомни че съгласно калкулации, направените по-рано разпореждания трябваше да спестят 1,3 милиарда $ от разноски на здравната система през идващите 20 години. Очакванията бяха смъртността при дамите да се понижи с 22%, а при мъжете - с 9%.

Новите промени - пагубни за маорите

Според водещата организация за публично опазване на здравето на маорите - Hāpai te Hauora, смяната ще бъде „ пагубна за техните общности.

„ Този ​​ход допуска неуважение на гласовете на общностите, които са най-засегнати от вредата от тютюнопушенето – в интерес на икономическите ползи “, показва Джейсън Александър от Hāpai te Hauora.

Ново дясноцентристко държавно управление

Новото дясноцентристко държавно управление на Нова Зеландия положи през днешния ден клетва, а Народното събрание се чака да се събере идната седмица и да стартира работа по новите политически цели, в това число повдигане на възбраната за създаване на петролни и газови залежи, съобщи Ройтерс.

Лидерът на Националната партия на Нова Зеландия Кристофър Лъксън и министрите от неговия кабинет поставиха клетва в постройката на държавното управление пред генерал-губернатора Синди Киро, която съставлява президента - английския крал Чарлз Трети.

Дясноцентристката Национална партия влезе в петък в коалиция с консервативната партия ACT Нова Зеландия и популистката партия " Нова Зеландия преди всичко ", което разреши на трите партии да образуват кабинет, поставяйки завършек на шестгодишното ръководство на леви държавни управления в Нова Зеландия.

" Имаме екип, имаме хрумвания и имаме ясна политическа стратегия за идващите три години ", сподели разчувстваният нов министър председател Лъксън пред телевизия Ти Ви Ен Зет.

Той съобщи още, че ще организира първото съвещание на кабинета си на следващия ден и ще се стреми бързо да завърши 100-дневния му проект. Лъксън добави, че възнамерява и посещаване в Австралия преди Коледа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР