Новото издание на книгата Тътени“ на Цончо Родев беше представено

...
Новото издание на книгата Тътени“ на Цончо Родев беше представено
Коментари Харесай

Представиха преиздадената от Община Сливен книга „Тънени“ в Националната библиотека

Новото издание на книгата „ Тътени “ на Цончо Родев беше показано в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ в София. Събитието стана допустимо откакто Община Сливен стартира самодейност за преиздаване на трилогията, която включва книгите „ Тътени “, „ Бурята “ и „ И стана ден “. На представянето участваха кметът на община Сливен Стефан Радев, Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Министерството на културата, на Министерството на образованието, шефове на културни институти, Ева Жечева – ръководител на Сдружение „ Сливенска културно-просветна дружба „ Д-р Иван Селимински “, сливналии, които живеят в София. За личността и творчеството на Цончо Родев приказва Соня Келеведжиева – създател на книгата “Цончо Родев- един живот за България “. Актьорът Ивайло Гандев прочете фрагмент от " Тътени ".



Директорът на Националната библиотека доцент доктор Красимира Александрова съобщи при откриването, че книгите на Цончо Родев са доста известни на книжния пазар, където новото издание на „ Тътени “ към този момент се предлага.

„ Идеята за преиздаването на трилогията е прелестна. Изключително попадение във връзка с избора, тъй като това е сливенската трилогия, която всеки, който е обвързван с този град, би трябвало да има. Цончо Родев е прелестен образец, към който би трябвало да се връщаме, когато приказваме с по-младите хора, за неговия ослепителен, акуратен изказ и прелестна лексика. Обмислял е всеки подробност от своята трилогия, с цел да бъде тя оптимално налична за схващане, разбиране и потапяне в средата на времето “. Доцент Александрова увери, че библиотеката ще продължи да поддържа преиздаването на трилогията.

Кметът Стефан Радев благодари за безплатно предоставените авторски права на „ Тътени “ от страна на библиотеката. Той акцентира, че концепцията за преиздаването е зародила от дълго време, тъй като книгата е доста значима за Сливен и за младежите.



„ Трилогията е издавана преди повече от 40 години. Смятахме, че е значимо да съживим интереса към нея. Тя е като самобитен монумент на това какво е бил Сливен през 19 век и можем доста да научим от нея. Събитията и хората са като калейдоскоп на живота в нашия Сливен, разказан като вселенски град по това време. Специално в този том – „ Тътени “, се споделя за едно от най-трагичните събития – времето, в което Сливен е освободен за първи път при войната през 1829 – 1830 година от войските на Дибич Забалкански. После, когато те се отдръпват към Русия, две трети от християнското население на Сливен се изселва, дружно с отиващите си войски. Голяма част от днешна Бесарабия, рамките на Украйна, Молдова, са в действителност изселници от нашия край и с обитаеми места, които носят имената на наши села. Изкушаващо е да си представим какъв би бил Сливен, в случай че не е имало такова огромно изселване на такава забележителна маса от хора. Може би бил един от най-големите градове в България. Впечатлява ме хуманизмът на създателя. Това е един надълбоко човечен разказ, макар че доста реалистично са разказани и предадени осъществени зверства. Мисля, че ще бъде благосъстояние за всеки българин да прочете „ Тътени “, сподели кметът.

Соня Келеведжиева съобщи, че е изключително висока чест за нея да показва създателя и неговото творчество. „ Това е писателят, при който понятия като „ история “, „ памет “, „ герои на България “, „ всеотдайност “, „ обич към Отечеството “, са основни в творбите му. Той би бил поласкан, че преиздаваме неговите книги, осъществени преди време благодарение на Георги Данчев, Георги Йорданов и Васил Дечев. Прави чест на Община Сливен, че освен не не помни създателя Цончо Родев, само че и го припозна като собствен наследник и го отличи с най-високите си награди. Прави чест на Община Сливен, че реши да преиздаде трилогията и чакаме идващите елементи, с помощта на кмета Стефан Радев, на Община Сливен, на Фонд „ Култура “. Истински сме признателни, че даваме живот на книгите на Цончо Родев и го обезсмъртяваме. Нашият град и всички ние се гордеем, че той се е влюбил в Сливен. Цончо Родев може да бъде наименуван преподавател по национализъм поради книгите му. Щастлива съм, че го познавах и бях част от неговия свят “, сподели Соня Келеведжиева.

Авторът изследва историята на Сливен в продължение на 18 години – трите тома излизат в интервала от 1980 до 1998 година

Цончо Родев е роден в град Провадия през 1926 година Той е почетен жител на градовете Сливен и Провадия. Носител е на премиите на община Сливен " Добри Чинтулов " и " Д-р Иван Селимински ". Писателят е завещал правата над творбите си на брачната половинка си Йоланта Родева. След неговата кончина тя ги е предоставила на Националната библиотека, а архивите - на Народно читалище " Зора " -Сливен.

За да бъде налична книгата „ Тътени “ до повече хора, издаването й бе финансирано от Общински фонд „ Култура “ и се продава на алегорична цена по книжарниците. Второто показване ще се състои в Сливен на 21 септември от 18 ч. в зала „ Сливен “, където ще бъде показана галерия с диапозитиви със фотоси на всички места в Сливен, които той е посетил и описал с книгите си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР