Новото германско правителство е готово да работи с Франция за

...
Новото германско правителство е готово да работи с Франция за
Коментари Харесай

В първия си работен ден новата германска външна министърка е в Париж

Новото немско държавно управление е готово да работи с Франция за " мощна и суверенна Европа ", съобщи през днешния ден в Париж немската министърка на външните работи Аналена Бербок, представена от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Франция се готви да поеме на 1 януари ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Новата немска външна министърка, която зае поста през вчерашния ден, направи първото си посещаване в прилежащата страна.

От първия до последния ден може да разчитате на поддръжката на Германия, на моята персонална поддръжка, на тази на цялото немско федерално държавно управление, с цел да работим за една мощна и суверенна Европа, съобщи Бербок в Париж.

Утре френската столица ще стане първата задгранична дестинация и за новия немски канцлер Олаф Шолц.

Независимо дали ще го назовем стратегическа автономност или европейски суверенитет, значима е концепцията, която стои зад това, сподели немската външна министърка на взаимна конференция с френския си сътрудник Жан-Ив Льо Дриан.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който ще показа през днешния ден следобяд целите на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2022 година, от началото на мандата си се застъпва уверено за по-голяма стратегическа автономност на Европа, отбелязва Агенция Франс Прес.

Тази концепция обаче среща известни запаси, по-специално измежду източноевропейските членки, които разчитат за сигурността си на първо място на НАТО и се опасяват, че една засилена европейска защита може да се конкурира с Североатлантическия алианс.

Льо Дриан акцентира " решаващата роля " на Германия в Сахел, където Франция желае да ангажира повече европейските си сътрудници, паралелно със своите сили, опериращи в Мали, Чад, Буркина Фасо, Мавритания и Нигер в границите на интервенция " Бархан ".

Бербок, която беше претендентът на " Зелените " за канцлерския пост в Германия, приветства плана за въглероден налог, който Франция желае да разпространява по време на своето ротационно председателство.

Германската външна министърка обаче не скри другата си позиция по въпроса за нуклеарната енергетика, която френският президент желае да включи в европейски лист на " зелените източници на сила ", с достъп до финансиране от Европейски Съюз. Това, че имаме разлики по нуклеарната енергетика, е добре известно, сподели тя.

Външните министри на Германия и Франция подчертаха смисъла на двустранните връзки за предоставяне подтик на европейските процеси.

Германия няма по-близък другар от Франция, сподели Бербок. Тя акцентира на нуждата от доста мощни френско-германски импулси за Европа, като предизвести, че в противоположен случай Европейски Съюз ще бъде отслабен.

Франция и Германия имат намерение да продължат да вземат участие в търсенето на решение на украинската рецесия и се надяват да провеждат " колкото е допустимо най-скоро " среща с Русия, споделиха през днешния ден външните министри на двете страни, представени от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че в този момент Русия отбягва така наречен " нормандски формат " на договаряния за Украйна, който с изключение на двете прилежащи страни включва още точно Франция и Германия.

" Приветстваме диалога сред съветския и американския президент ", сподели Жан-Ив Льо Дриан. Той акцентира нуждата да се " запазят каналите за разговор, с цел да се опитаме да се ангажираме с деескалация ".

Във вторник американският президент Джо Байдън заплаши съветския си сътрудник Владимир Путин със " сурови стопански наказания ", в случай че страната му нахлуе в Украйна. Путин пък изиска, само че не получи гаранции, че процесът на разширение на НАТО ще бъде замразен.

Видеоконферентният диалог сред двамата водачи се организира в миг, когато Русия е струпала десетки хиляди бойци на границата си с Украйна, предизвиквайки опасения от военна интервенция в прилежащата страна. Обсъждането на въпроса от Путин и Байдън се възприема като намаляване на " нормандския формат ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Миналия месец Москва отхвърли поканата от Париж и Берлин - дългогодишни медиатори в тази рецесия, за среща на външните министри на страните от " нормандската четворка ". Руският президент в този момент наподобява избира директната връзка по въпроса с американския си сътрудник.

" Констатирам, че нормандският формат не е подложен още веднъж под въпрос ", увери обаче Жан-Ив Льо Дриан. Той акцентира " общата воля " на Париж и Берлин да провеждат " допустимо най-скоро " среща на министрите на външните работи на четирите страни.

" Ние знаем какво да вършим. Сега се нуждаем от политическа воля, с цел да го създадем, и тази политическа воля може да бъде изразена доста ясно на (министерска) среща в " нормандски формат ", сподели френският външен министър и изрази вяра " това предпочитание да бъде споделено ".

" Минските съглашения би трябвало да останат работна основа ", съобщи от своя страна Бербок. Тя още веднъж предизвести, че Русия " ще заплати висока политическа и на първо място икономическа цена при положение на по-нататъшно нарушение на украинския суверенитет ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР