Новото австрийско правителство начело с най-младия канцлер на Австрийската република

...
Новото австрийско правителство начело с най-младия канцлер на Австрийската република
Коментари Харесай

Основни приоритети в програмата на новото австрийско правителство

Новото австрийско държавно управление отпред с най-младия канцлер на Австрийската република Себастиан Курц, началник на Австрийската национална партия (АНП), който ще ръководи в коалиция с Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на Австрийската партия на свободата (АПС), ще постави на следващия ден клетва пред президента на Австрийската република Александър Ван дер Белен.

 © Българска телеграфна агенция
Коалицията, която включва осем министри от националната партия и шестима от партията на свободата, показа стратегия от 180 страници, която ще бъде водеща през петгодишния интервал на ръководство. Документът, озаглавеният " Заедно. За нашата Австрия ", включва данъчни облекчения, редуциране на бюрокрацията и стягане на наредбите за мигрантите, сигурност, правдивост, преустановяване на злоупотребите със обществените придобивки - всичко, което двете партии дадоха обещание преди изборите на своите симпатизанти. По общото мнение на политическите наблюдаващи тя не съдържа огромни изненади, даже в противен случай - в някои връзки е много нерешителна и умерена.

Двете партии акцентират в преамбюла желание да поддържат инициативните и работливите от всички обществени пластове, като си слагат задачата да понижат налозите, да предпазят обществената страна от злоупотреби, както и да спрат незаконните мигранти.

На конференция двамата коалиционнни ръководители подчертаха желанието си да водят проевропейска политика, това е записано и в държавната стратегия. По пътя към директна народна власт, която дава опция на популацията да взема решение значими въпроси от своето бъдеще, са набелязани няколко стадия. Като начало е планувано 100 000 гласоподаватели да имат право да започват законодателни начинания, като първоначално се отсрочва образуване на плебисцити. Едва към края на управническия интервал ще е допустимо референдумите да се организират по самодейност на жителите. Летвата е сложена доста по-високо от обещаното - едвам откакто са събрани 900 000 подписа, ще бъде провеждано всенародно допитване. Програмата не позволява въпроси, отнасящи се до участие в Европейски Съюз.

Една от поставените цели е пенсионните и здравни каси, които сега са 22, да бъдат обединени в пет огромни обществени институции. Задължителното участие в браншовите камари остава, само че при облекчени условия, за които още не се знаят детайлности. Запланувана е създаването на разнообразни модели, регулиращи работното време. Предвиждат се нови фамилни надбавки. Програмата планува увеличение на ниските пенсии за жителите с 40 години трудов стаж. Нови ще са и изискванията за работа на държавните чиновници, само че детайлности към момента не са известни.
 Крайнодесните се върнаха във властта в Австрия Крайнодесните се върнаха във властта в Австрия
Крайнодесните се връщат на власт в Австрия. Президентът Алексадър ван дер Белен утвърди контрактуваната през вчерашния ден коалиция сред консервативната Народна Парти...

Програмата контролира по нов метод помощите за безработни, планува понижаване на месечно изплащаните суми в течение на времето. При чужденците ще се вършат информации за опциите помощите да се трансферират на обществените служби в съответните страни, откакто бъде употребявано правото на помощи за безработни в Австрия. Правителството обвързва тясно обществената политика с въпросите на миграцията, австрийските жители са сложени на напред във времето. Парите, гарантиращи екзистенц-минимума, са значим инструмент за попречване на бедността, акцентират партийните ръководители, само че се редуцират размера на получаваните помощи.

По-строги са разпоредбите за приемане статут на емигрант, планувани са благоприятни условия за закриване на религиозни средища заради заплаха от протерористична агитация. Ще е допустимо и ограничение на свободата за напредване на обвинени лица, както и ограничение на опциите за електронни връзки. За гарантиране сигурността на популацията ще бъде повишен броят на полицейските чиновници.

Програмата и съставът на новото държавно управление, в чийто състав опит на ръководещ политик има само бъдещият федерален канцлер Себастиан Курц, срещат отрицание от страна на опозицията. Управляващият сега федерален канцлер Кристиан Керн, началник на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) съобщи, че ще е нужна доста мощна съпротива, защото националната партия дава в ръцете на партията на свободата всички ресори на сигурността - министерството на защитата и министерството на вътрешните работи се дават на деятели на националистическата партия на свободата. В програмата Керн вижда единствено " обещания без наличие ", защото на никое място не се споделя по какъв начин ще бъдат финансирани плануваните промени.

Според шефа на НЕОС Матиас Щролц програмата не съдържа прогресивни хрумвания. Политици от " Листа Петер Пилц " подлагат на критика наличието на " крайнодесен политик на Австрийската партия на свободата " в състава на новото австрийско държавно управление, като визират Марио Кунасек, предстоящ министър на защитата, представител на дясното крило в партията.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР