Новосформираната дясна коалиция "Демократична България" разпространи позиция по повод изграждането

...
Новосформираната дясна коалиция "Демократична България" разпространи позиция по повод изграждането
Коментари Харесай

Демократична България: АЕЦ „Белене” би довела до удвояване цената на тока

Новосформираната дясна коалиция "Демократична България " популяризира позиция във връзка построяването на АЕЦ "Белене ":

Ние от „ Демократична България” изрично се разгласяваме срещу всевъзможни опити за рестартиране на плана АЕЦ Беленепод каквато и да е форма, имайки поради следното:

В небосвод до 2040 година плана АЕЦ Белене не е необходим на страната и района от енергийна позиция

Това се вижда от трендовете в развиването на генериращите мощности и на електропотреблението у нас, както и всички отчети и разбори на авторитетни институции, включително: Доклади на Българска академия на науките от 2010 и 2017 година (Част IV Препоръки); Анализ на ИПИ от 2011 г.; Референтен сюжет на Европейска комисия до 2050 г.; Ежегодни отчети на ЕСО (вкл. и този от 2018 г.); Становища на браншови организации в енергетиката от 2017 и 2018 г.; Обращение на 18 авторитетни енергетици, министри, народни представители и професори от март 2018 година ясно потвърждават, че електропотреблението в страната е обезпечено с небосвод до 2040 година с благоприятни условия за голям експорт. Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се построи АЕЦ Белене с присъединяване на балканските страни за зареждане на други стопански системи е срещу националните ползи. Напомняме, че тя се не срещна никаква поддръжка и се провали в интервала 2005-2012г.

Ненужен план, който изисква големи начални разноски

Световната процедура и авторитетните разбори за АЕЦ Белене демонстрират, че началните разходиза създаване на този непотребен план ще бъдат не по-малко от 21 милиарда лв.. Те биха представлявали директна и огромна опасност за стопанската система ни и опасност за националната сигурност.

Този непотребен план няма да откри „ европейско финансиране “, което се видя в интервала 2005-2012 година.

Ненужен план, който ще генерира доста скъпа електрическа енергия

Примерите за сходни планове в Европа и авторитетните разбори за АЕЦ Белене демонстрират, че електрическата енергия от този непотребен план би коствала не по-малко от 10 евроцента/квч. При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще докара до нови големи загуби, в случай че централата бъде приключена. Тя би била продаваема единствено в случай че бъдат затворени редица работещи централи и се удвои цената на тока у нас, което ще е еднакво на национално изменничество.

Ненужен план на площадка с недопустим сеизмичен риск

Площадка Белене е в област със забележителен и недопустим сеизмичен риск. Помним земетресението от 4 март 1977г., което докара до гибелта на 120 души в Свищов, където рухнаха блокове, публични здания и къщи. Поради високия сеизмичен риск, през 1983 г.дори съветската страна предлага да се изостави площадката. Ако централата бъде издигната, тя ще е под риск от тежка повреда при разрушително земетресение, последствията от което бяха ясно показани след повредите в АЕЦ Фукушима.

Ненужен план, който ще докара до редица други опасности, включително:

- Възникване на нов/стар генератор на големи обири и корупция;
- Блокиране развиването на различни способи за произвеждане, акумулиране и икономисване на електрическа сила, развиване на интелигентни мрежи, повишение на енергийната успеваемост и други;
- Дискредитиране на селскостопанската продукция на района;
- Затваряне на работещи централи;
- Създаване на деформирана и мъчно управляема електроенергийна система;
- Огромен риск за стабилността на електроенергийната система – да вземем за пример мощно земетресениеби довело до автоматизирано изключване на реакторите в АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене;
- Допълнително ще усложни и оскъпи решаването на казуса с погребването на отработеното нуклеарно горивои/или високоактивните боклуци от преработката му, тъй като тези действия би трябвало да се правят на територията на България.
- Участието на непознат вложител, изключително отвън Европейския съюз, ще докара до увеличаване на горнитерискове и до пораждане на нови.

Нашите претенции:

Настояваме да се изостави дефинитивно концепцията за градеж на АЕЦ Белене, а площадката да се трансформира в икономическа зона.

Настояваме да се възнамеряват дейности за продажба или вложение на доставеното съоръжение, и/или доставените за Белене парогенератори (близо 50 % от доставеното оборудване) да се използуват за замяна на парогенераторите на работещите блокове в АЕЦ Козлодуй.

Настояваме държавното управление да се концентрира върху решение на действителните проблеми на енергетиката, създаване на газовите връзки със прилежащите страни, повишение на енергийната успеваемост, децентрализация на производството на сила, осъществяване на задачите за изпращане на отработено нуклеарно горивоза преправка, формулиране тактика за погребение на отпадъците от преработката на отработеното нуклеарно гориво и други.

Настояваме да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчване на главното съоръжение за АЕЦ Белене без да е одобрен техническият план и без да има контракт и обезпечено финансиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР