Новороденият човек отваря очи за първи път и светлината около

...
Новороденият човек отваря очи за първи път и светлината около
Коментари Харесай

Щастливото детство започва с нежност

Новороденият човек отваря очи за първи път и светлината към него е началото на живот, който за някои се оказва нелек и изпълнен с трудности. Да, компликациите имат своя смисъл. Те каляват характера и ни учат да сме мощни и издръжливи. Но дребното дете има най-много потребност от поддръжка, с цел да види разликата сред положителното и злото, да сътвори устойчива ценностна система, да култивира в себе си порив, неизменност, неотстъпчивост и най-важното – да почувства ласката на любовта. Тази поддръжка идва от фамилията, от обществото… и от нежността.

Иска ни се да имаме вяра, че не сме не запомнили какво е деликатност, че всяко дете получава безкрайно количество грижа и внимание от фамилната среда, с цел да пораства щастливо и да се усеща обичано, само че действителностите са други, а тестванията пред някои фамилии са непостижими. Какво се прави за децата в България, които живеят в риск от беднотия и обществено изключване, питаме Мариана Тасева, представител на фондация .

 a Личен архив

Мариана Тасева е зам. изпълнителен шеф във фондацията и споделя за себе си:

„ Аз съм щастлива брачна половинка, майка и баба и съм горда с всяко едно от тези специфични самопризнания. За всички останали съм експерт, подготвен да раздава познание и опит на всеки, който желае да се учи и развива. Смятам, че децата са най-ценната и хубавата част от човечеството. Когато се оглеждаме в очите им, виждаме оценката на своите действия и триумфи. “

Колко и какви деца в неравностойно състояние в България са получили помощ от фондация през предходната година?

През 2021 година помогнахме на 2 187 деца и фамилии посредством двата си Комплекса за ранно детско развиване в София и Пловдив, чиито фокус са деца на възраст от 0 до 7 година

С децата и фамилиите фондация „ За нашите деца “ работи с екип от разнообразни експерти, които ползват холистично-интегриран метод за справяне с разнообразни проблеми в ранното детско развиване и запазването на фамилията. Нашите стратегии са ориентирани към попречване на раздялата на новородени и техните семейства; ранна детска интервенция; ранно детско развитие; фамилна поддръжка за сигурна грижа и предварителна защита на риска; първична предварителна защита за попречване на насилието; образование на кандидат-осиновителни семейства; сложна поддръжка за включване в обществената и просветителната система; поддръжка за приемна грижа.

Всички тези стратегии изискват присъединяване на разнообразни експерти, които фондацията обезпечава при работата с децата и фамилиите, при нас работят – експерти в ранната детска намеса, ранното детско развиване, детски психолози, логопеди, рехабилитатори, обществени служащи, фамилни консултанти. Ние работим доста интензивно и с редица образователни заведения в двете области, както и с родилните отделения на 8 лечебни заведения.

Какво е чувството да носиш повече успокоение, усмивки и деликатност в живота на деца, които не познаваш персонално?

Няма значение дали познаваш детето или не, това е чудото, което носи животът.

Тези нежни създания са толкоз чисти и любящи, откровени и непресторени, че единственото възприятие, което провокират, е благополучие и признателност. За нас експертите, които всекидневно се сблъскваме с най-малките дечица с компликации в развиването, е задача да работим за тяхното благополучие и развиването на цялостния им капацитет. Защото в най-ранната детска възраст се „ програмира “ бъдещото здраве, качества, страсти и държание... От 0 до 3 година е най-динамичният интервал от човешкия живот, в който тялото се трансформира най-интензивно, мозъкът е с най-висока степен на гъвкавост и въздействията на околната среда оставят най-трайни и дълбоки следи.

Първите 1000 дни са най-значимият интервал от човешкия живот, в който се образува архитектурата на мозъка, която предопределя значително живота на детето като възрастен - физическото и психическото му здраве, способността му да учи, да изкарва прехраната си, да обезпечи своето благополучие, да даде своя принос към обществото. Липсата на съответна и пълноценна грижа в първите 1000 дни от раждането на детето е с необратими последствия и води до редица обществени и стопански дефицити за самото дете и за обществото като цяло.

Лесно ранима ли е детската душа?

През първите 3 години от живота се развива прочувствената обвързаност. А това зависи и от фамилната среда. За детето е от първостепенно значение да пораства в среда, цялостна с доверие и обич. Родителите оказват помощ на детето да се усеща скъпо. Всяко дете има потребност от особено внимание – време, което да прекарва със важен за него човек (възрастен) и да бъде единствен обект на вниманието му, с цел да живее в среда, в която се усеща обичано като обособена персона. В тази връзка раните, които нанасяме на децата, остават за цялостен живот.

Дарявайки деликатност и грижа, ние получаваме деликатност и задоволство. Като че ли по този начин сме устроени хората, а новата акция на шоколади Мilka има за цел да умножи тази деликатност и да я показа с всички. С последните си интензивности марката поддържа с финансови средства активността на фондация „ За нашите деца “. Разкажете ни повече за това съдействие.

Нежността е мощ, силата е в нежността. Това е посланието на новата акция на Milka, която има за цел да инициира поддръжка в сложни моменти, да размени тъгата с усмивки и да насърчи всеки, озовал се в предизвикателна или сложна обстановка. Справяме се по-успешно дружно и единствено дружно можем да станем проводник на това възприятие на благополучие и вяра, от което имаме потребност като общество.

 a Mondelez International

Чрез закупуване на артикули Milka за най-малко 4 лева в интервала от 1.02 до 20.03. и след направена сполучлива регистрация, ще можеш да гласуваш за една от идеите, които Milka поддържа. Повече за акцията:.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР