Новооткритият мост Чанаккале 1915, който ще осигурява най-кратката шосейна връзка

...
Новооткритият мост Чанаккале 1915, който ще осигурява най-кратката шосейна връзка
Коментари Харесай

С новия мост “Чанаккале 1915” се очаква да се засили туристическият поток от България и Балканите към турското егейско крайбрежие

Новооткритият мост " Чанаккале 1915 ", който ще обезпечава най-кратката шосейна връзка сред европейския и азиатския бряг през пролива Дарданелите, като се изключи че получи славата на най-дългия провесен мост в света, се предвижда, че ще има забележителен принос за активизирането на турския туризъм по егейското крайбрежие. Новото транспортно оборудване на практика свързва градовете Гелиболу и Лапсеки.

Досега връзката се осъществяваше с фериботи, като пътуването отнемаше към 1,5 часа. По новия мост дистанцията ще се изминава с кола за към 6 минути против сумата от 200 турски лири.

През моста " Чанаккале 1915 " ще се обезпечава и най-краткият и директен път по шосе към егейската част на Турция от турско-българската граница.

На егейското крайбрежие се намират оповестените за десетте най-хубави плажове на Турция, както и антични забележителности като античният град Ефес и Домът на Дева Мария. Ето за какво се чака новият мост да съживи туристическия поток към тези региони.

Президентът на Егейската асоциация за туризъм Мехмет Ишлер уточни, че градове като Кушадасъ, Айдън, Измир, Чешме, Чанаккале, Айвалък, които се смятат за перлите на егейското крайбрежие през последните години, са се трансформирали в най-посещаваните и желани освен за отмора дестинации, а и за превозване на празници като Нова година, Великден преди всичко от туристите от България, а също от Република Северна Македония, Сърбия, Румъния (въпреки пандемията от КОВИД-19).

Пускането в употреба на моста " Чанаккале 1915 " ще засилва туристическия поток към северното егейско крайбрежие. Новооткрития мост " Чанаккале 1915 година " ще улеснява и съкратява времетраенето за пътешестване и почивки в този регион. Очакваме към 50 на 100 растеж в туристическия поток през новия сезон от туристите от Югоизточна и Централна Европа. В северноегейската област се намират скъпи антични исторически обекти, които ще преоткрият хиляди туристи от България, откъдето имаме към този момент доста поръчки, както и от Полша и Румъния ", сподели той.

Орхан Белге, вицепрезидент на Хотелиерската асоциация на Чешме, предвижда активизиране на туристическия поток от европейските елементи на мегаполиса Истанбул и от Тракия към егейските курорти.

" Мостът " Чанаккале 1915 " ще способства в оптималната степен за възкръсване на вътрешния туризъм. Очакваме взрив през месец юли т. година Освен това чакаме раздвижване през есента и зимата, които до момента бяха " мъртви сезони ", сподели той. Мостът " Чанаккале 1915 " е част от 110-километровата автомагистрала Малкара-Чанаккале, която ще свързва Истанбул през Чанаккале с Балъкесир.

СИМВОЛИТЕ НА МОСТА " ЧАНАККАЛЕ 1915 "

Това е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция, само че първият над пролива Дарданелите. Останалите три моста са в Истанбул над Босфора. Дарданелите, единият от двата турски пролива, свързващи Европа и Азия, е тясна и извънредно живописна водна артерия в Северозападна Турция, който свързва Мраморно море с Егейско море. Той е дълъг към 60 км. и необятен сред един и 5.6 км. В европейската част на пролива се намира полуостров Галиполи, а в азиатската част - град Лапсеки на полуостров Бига.

Новото гигантско транспортно оборудване се отличава с това, че е с най-голямо разстояние сред двете отвесни опори, заради което се счита, че е най-дългият провесен мост в света.

Досега Япония държеше шампионата в това отношение, съобщи турският президент Реджеп Таййп Ердоган при откриването на моста на 18 март.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР