Новооткритата планета е с радиус около 1,55 пъти по-голям от

...
Новооткритата планета е с радиус около 1,55 пъти по-голям от
Коментари Харесай

Астрономи откриха потенциално обитаема планета

Новооткритата планета е с радиус към 1,55 пъти по-голям от този на Земята
Астрономите са забелязали завладяваща " супер-Земя ", която обикаля към звездата си алено джудже вътре в обитаемата зона, което значи, че евентуално може да задържа течна вода на повърхността си. Това е основен фактор за евентуалната обитаемост на екзопланетите.

Новооткритата планета е с радиус към 1,55 пъти по-голям от този на Земята. Това е много малко за " супер-Земя ". Но това, което в действителност притегли вниманието на откривателите, беше хипотетичният ѝ другар, който съгласно тях е още по-малък и почти с размера на нашата лична планета.

Ако бъде доказано, последното " ще съставлява най-малката планета в обитаемата зона ", открита от спътника за проучване на директни екзопланети (TESS) на НАСА.

По-голямата планета, наречена TOI-715b, обикаля своята родителска звезда единствено за 19 земни дни, на към 137 светлинни години, откри интернационалният екип, управителен от следдокторския откривател Джорджина Дрансфийлд от университета в Бирмингам. Докато този тип стегната орбита нормално води до високи температури в други звездни системи, алените джуджета са доста по-тъмни.

Констатациите са завладяващи, само че непотвърдени. Двете хипотетични екзопланети също са в относително тясна или " консервативна " обитаема зона, както НАСА предизвести в изказване.

За благополучие имаме други още по-чувствителни телескопи като галактическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, който може да се употребява, с цел да се удостовери дали някой има атмосфера или вода.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР